tech

Beurs stort in na nepnieuws over aanslag op Obama

Door Servaas van der Laan - 23 april 2013

Onbekende internetcriminelen hebben dinsdagavond voor paniek op de beursvloer gezorgd door een vals bericht over een aanslag op het Witte Huis te verspreiden. Het bericht werd verstuurd met een gehackt Twitteraccount van persbureau Associated Press.

‘Breaking: Two Explosions in the White House and Barack Obama is injured,’ vermeldde het doorgaans betrouwbare account van het persbureau.

Journalisten belden koortsachtig het bericht na, maar zowel AP als het Witte Huis verwezen het bericht subiet naar het rijk de fabelen. ‘De president maakt het goed, ik was zojuist nog bij hem,’ zei een woordvoerder van de Amerikaanse president.

Wall Street

Maar het leed was toen al geschied. Het valse nieuwtje zong rond op Twitter en bereikte al snel het zuidelijkste puntje van Manhattan.

Op Wall Street schrokken de handelaren zich rot met een mini-crash tot gevolg. Toen duidelijk werd dat het om een hack ging, veerde de beurs net zo snel weer op.

Profiteren

Het vermoeden bestaat dat de criminelen van deze snelle beweging op de beurs hebben geprofiteerd. Door aandelen te kopen op de lage stand, kan er veel geld worden verdiend. Een zelfde truc wordt door hackers toegepast bij de instabiele koers van de populaire internetmunt bitcoin.

De pakkans voor deze vorm van internetcriminaliteit is zeer gering. Vaak kan moeilijk worden achterhaald waar de hack vandaan komt. Ook heeft justitie weinig juridische handvatten omdat moderne vorm van digitale inbraak niet in het strafwetboek staat vermeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.