tech

‘DDoS-verdachte binnen tien dagen uitgeleverd aan Nederland’

Door Claartje Vogel - 29 april 2013

De Nederlandse verdachte Sven Olaf K., die is aangehouden voor de DDoS-aanval op spamtraceerder Spamhaus, komt binnen tien dagen naar Nederland. Hij stemde hier zelf mee in na een verhoor door de Nationale Rechtbank in Madrid.

Dat zegt een anonieme functionaris bij de Spaanse rechtbank maandag tegen persbureau AP.

DDoS-aanvallen

Sven Olaf K. werd donderdag opgepakt in Barcelona. Het Landelijk Parket in Nederland had een arrestatiebevel voor de hacker uitgegeven. Hij wordt ervan verdacht zogenoemde DDoS-aanvallen te hebben uitgevoerd tegen non-profitorganisatie Spamhaus.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzigingen dat Sven Olaf K. iets te maken heeft met eerdere DDoS-aanvallen op Nederlandse banken.

Conflict

K. werkte voor het Nederlandse bedrijf Cyberbunker, dat door Spamhaus is aangewezen als de dader van een cyberaanval gericht tegen de anti-spamorganisatie.

Cyberbunker was verwikkeld in een conflict met Spamhaus, omdat het bedrijf door Spamhaus is ontmaskerd als bron van spam.

Dreigement

Na de arrestatie van K. plaatste een onbekende groep een dreigement online. De ‘vrienden’ van K. dreigen met een aanval tegen ‘Nederland en het internet’ als hij niet wordt vrijgelaten.

De onbekende groep zegt achter de eerdere DDoS-aanvallen tegen banken, KLM en DigiD te zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.