tech

Hackers slaan nu ook toe op kastjes digitale televisie

Door Wouter van Noort - 25 april 2013

De laatste maanden is een nieuw soort computercriminaliteit ontstaan: het hacken van zogeheten settopboxen voor televisies, kastjes met een internetverbinding. Dat zegt internetveiligheidsexpert Mikko Hypp”önen van het Finse F-Secure deze week in Elsevier.

‘Voor het eerst zien we dat criminelen geld verdienen aan het hacken van settopboxen. Ze kapen de rekenkracht van die apparaten en gebruiken die voor illegale activiteiten. Hoeveel het precies voorkomt, is nog moeilijk te zeggen omdat het zo nieuw is, maar het neemt sterk toe.’

Rekenkracht

De rekenkracht van settopboxen kan bijvoorbeeld worden gebruikt om grootschalige DDoS-aanvallen zoals recent bij bijvoorbeeld ING en DigiD, mee te ondersteunen, aldus Hypponen.

Ook wordt de rekenkracht gebruikt voor het ‘delven’ van de online munteenheid Bitcoin, het zogeheten minen, wat veel computerkracht kost.

Volg Wouter van Noort op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.