tech

PC-markt beleeft slechtste kwartaal ooit

Door Elmar Rekers - 11 april 2013

De wereldwijde pc-verkoop liep in het eerste kwartaal van 2013 met 13,9 procent terug in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. De pc-markt beleefde zijn slechtste kwartaal sinds de start van de IDC-metingen in 1994.

In aanloop naar het eerste kwartaal werd door IDC een daling van 7,7 procent voorspeld, maar achteraf blijkt de pc-verkoop dus aanzienlijk verder te zijn ingestort. In totaal gingen er 76,3 miljoen computers van de hand, waarmee de pc-markt voor het vierde kwartaal op rij terugliep.

Windows 8

‘Zoals het er nu voorstaat, lijkt het er helaas op dat Windows 8 het niet alleen nalaat om de pc-markt een impuls te geven, het heeft de markt zelfs doen afremmen’, oordeelt Bob O’Donnell van IDC. ‘Hoewel sommige consumenten de nieuwe apparaten en de touch-mogelijkheden van Windows 8 waarderen, zijn de radicale wijzigingen in de interface en het verwijderen van de Startknop […] minder geschikt voor traditionele pc’s.’

Volgens IDC kopen veel consumenten tegenwoordig een tablet of smartphone, waar ze een paar jaar geleden nog een netbook of goedkope laptop zouden aanschaffen.

Onder de term ‘pc’ verstaat IDG in dit onderzoek de traditionele desktops, laptops, mini notebooks en werkstations. Mobiele apparaten met Windows 8, zoals de Surface-tablets van Microsoft, zijn dus niet in het onderzoek meegenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.