tech

Hoge Raad geeft Samsung gelijk in rechtszaak Apple

Door Claartje Vogel - 31 mei 2013

Samsung schendt met de Galaxy Tab-producten niet het modelrecht van Apple. Apple vindt dat de Samsung tablets te veel lijken op de iPad, maar daar is de Nederlandse Hoge Raad het niet mee eens.

De Raad deed vrijdag uitspraak in de zaak.

Modelrecht

Apple heeft een Europees modelrecht op de iPad. De Samsung Galaxy Tab 10.1 en 10.1v lijken volgens Apple te veel op de iPad en daarom spande de Amerikaanse fabrikant een rechtszaak aan tegen de Zuid-Koreaanse concurrent.

De rechtbank en het gerechtshof wezen de eis van Apple al eerder van de hand. Volgens het gerechtshof geniet de iPad slechts beperkt bescherming, omdat het platte en rechthoekige design al eerder voorkwam bij andere tablets. Ook vindt het hof dat gebruikers makkelijk het verschil kunnen zien tussen tablets van Samsung en Apple.

Innovatie beperken

Samsung is blij met de uitspraak en zegt tegen nieuwswebsite NU.nl: ‘Geen enkel bedrijf zou het monopolie moeten hebben op algemene ontwerpen omdat we zo vooruitgang en innovatie in de industrie beperken.’

De elektronicagiganten zijn over de hele wereld verwikkeld in rechtszaken over patenten. In Nederland lopen vooral zaken die gaan over technische details en niet over het fundamentele ontwerp van de tablets en smartphones.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.