tech

Hogeschool Amsterdam verbiedt 3D-printen vuurwapen

Door Claartje Vogel - 14 mei 2013

Het bestuur van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft het 3D-printen van een pistool stopgezet. Een onderwijsassistent begon dinsdag aan het experiment, maar de HvA vindt dat hij hiermee een ethische grens overschrijdt.

‘De printer staat nu te draaien en morgen is het pistool klaar,’ vertelde een onderwijsassistent dinsdag aan studentenmagazine Folia. Kort nadat dit bericht op de website verscheen, stopte het College van Bestuur het project.

‘We willen niet dat met onderwijsmiddelen wapens of delen van wapens worden vervaardigd. Daarmee overschrijd je een ethische grens,’ zegt een woordvoerder.

Pistool

Vorige week ontstond ophef over 3D-printtechnologie, omdat een Amerikaanse student blauwdrukken van een printbaar pistool online zette. Met behulp van een 3D-printer zou iedereen zelf wapens kunnen produceren.

Het wapen is volledig gemaakt van plastic onderdelen uit een 3D-printer, op de slagpin en het binnenwerk van de body na. Volgens de onderwijsassistent van de HvA zijn deze onderdelen makkelijk zelf te maken.

Offline

De Amerikaanse ministerie van Defensie haalde de blauwdrukken offline, maar tegen die tijd waren de ontwerpen al meer dan honderdduizend keer gedownload.

Een docent van de HvA zegt dat hij de blauwdrukken ‘net op tijd’ kon downloaden. Hij gaf ze daarna aan de onderwijsassistent. Die zegt dat hij niet van plan was het wapen te testen met echte kogels. Volgens een woordvoerder van het bestuur volgen er geen sancties tegen de medewerker.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.