tech

Opstelten: politie mag pc van verdachten binnendringen

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2013

De politie krijgt de bevoegdheid om op afstand de computer van verdachten binnen te dringen. Op die manier kan versleutelde informatie worden opgespoord.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag zal presenteren.

Volgens de minister zijn de huidige regels verouderd en stuit de cybercrimepolitie voortdurend op wettelijke barrières omdat een groot deel van het internetverkeer is versleuteld.

Binnendringen

Om informatie te ‘ontsleutelen’ moet op het apparaat zelf binnen worden gedrongen. Nu mag de politie alleen ‘tappen’.

Maar bij een communicatiedienst als Skype kan dit niet, omdat gesprekken automatisch worden versleuteld. De politie moet daarom kunnen inbreken en meekijken op de computer van een verdachte dankzij bepaalde spionagesoftware.

Terrorisme

Het wetsvoorstel gaat nog verder. Verdachten van bijvoorbeeld terroristische activiteiten of het bezit van kinderporno kunnen een ‘decryptiebevel’ van justitie krijgen. De verdachte moet dan zijn beveiliging aan de politie prijs geven. Doet hij dit niet, kan hij een celstraf van maximaal drie jaar krijgen. Ook kunnen verdachten worden gedwongen bepaalde informatie van hun pc te verwijderen.

Protest

Het wetsvoorstel stuit op veel protest in de internetwereld omdat ‘grondwettelijke vrijheden’ van burgers in gevaar zouden zijn.

Ook vrezen experts een ‘digitale chaos’ als ook andere landen dergelijke ‘hack-wetten’ gaan aannemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.