tech

Tabletmarkt in een jaar tijd meer dan verdubbeld

Door Elmar Rekers - 02 mei 2013

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd 49,2 miljoen tablets verscheept, ruim 142 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoekscijfers die IDC deze week presenteerde.

Apple is met 19,5 miljoen verkochte iPads nog altijd marktleider (39,6 procent), al ziet de iPhone-maker wel dat zijn grote rivaal Samsung het marktaandeel het afgelopen jaar wist te verdubbelen. Waren de Galaxy Tabs in de eerste drie maanden van 2012 nog goed voor 8,8 procent van de markt, het afgelopen kwartaal was dit gegroeid naar 17,9 procent.

Budget-tablets

Naast Samsung zijn het vooral producenten van Aziatische budget-tablets die een opvallend sterke opmars maken. Goedkope tablets van bijvoorbeeld HP, Toys R Us en Toshiba doen het erg goed. ‘Er bestaat geen twijfel over, de groei zit aan de onderkant van de markt,’ aldus een analist van IDC tegenover persbureau Reuters.

Het succes van goedkope tablets is er volgens IDC mede verantwoordelijk voor dat Android nu het meest gebruikte besturingssysteem op tablets is (56,5 procent). Microsoft lijkt met Windows 8 en Windows RT echter nog geen speler van belang te zijn. Tablets die op het nieuwe besturingssysteem draaien zijn goed voor 3,7 procent van de verscheepte tablets in het eerste kwartaal. Van de Surface-tablets (Pro en RT) werden er volgens IDC 900.000 verscheept.

Hiermee vallen de prestaties van Windows-tablets lager uit dan eerdere voorspellingen van Strategy Analytics.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.