tech

Britten tappen 21 petabyte en 600 miljoen telefoontjes per dag af

Door Anna Vossers - 21 juni 2013

De Britse geheime diensten tappen op grote schaal informatie af die via glasvezelkabels wordt verstuurd. Die informatie deelt Groot-Brittannië met de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Dit meldde het Britse dagblad The Guardian vrijdag op basis van onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Volgens Snowdens documenten kregen de Britten anderhalf jaar geleden toegang tot de glasvezelkabels.

Ongekende schaal

Nieuwsuur noemt het ‘spionage op ongekende schaal’. Het gaat om veel meer gegevens dan wat er tot nu toe bekend was van  het spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime diensten.

De Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) tapt dagelijks tweehonderd glasvezelkabels af die tussen Europa en de Verenigde Staten lopen door de Atlantische Oceaan, waar dagelijks 21 petabyte aan informatie doorheen gaat. Daarnaast tapt de dienst elke dag 600 miljoen telefoongesprekken af.

Het doel van het programma van de dienst is om zoveel mogelijk telefoon- en internetverkeer te onderscheppen. GCHQ kan de afgetapte data dertig dagen bewaren om te analyseren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.