tech

‘Elektrocutie’ door iPhone 5: onderzoek volgt

Door Josefine van Enk - 15 juli 2013

Apple gaat onderzoeken of een 23-jarige Chinese vrouw is geëlektrocuteerd door haar iPhone 5. De vrouw zou zijn overleden aan de verwondingen die ze opliep toen ze haar telefoon probeerde te gebruiken tijdens het opladen.

Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Dodelijk

De oudere zus van de overleden Ma Ailun waarschuwt op sociaal netwerk Sina Weibo om mobiele apparatuur niet meer te gebruiken tijdens het opladen. Ze vraagt om gerechtigheid van Apple.

De 23-jarige Ma Ailun zou binnenkort gaan trouwen. De politie uit de stad van Ma Ailun bevestigt dat zij is overleden aan elektrocutie. Nader onderzoek moet uitwijzen of de iPhone 5 hiervoor verantwoordelijk is.

Schok

Mensen voelen een elektrische schok pas vanaf 36 volt, terwijl een mobiele telefoon slechts een vermogen van 3 tot 5 volt heeft.

Maar als er ietst met het mobiele apparaat mis is, kan volgens deskundigen het vermogen oplopen tot 220 volt.

Apple

Apple zegt in de Chinese krant de South China Morning Post: ‘We zijn diep bedroefd om te horen van dit tragische incident.’ Het Amerikaanse technologieconcern heeft volledige medewerking toegezegd aan een onderzoek naar de dood van de voormalige stewardess.

De iPhone en de oplader zijn overgedragen aan de politie in de noordwestelijke provincie Xinjiang voor onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.