tech

Internetbankieren via app veiliger dan met pc

Door Wouter van Noort - 31 juli 2013

Het is vooralsnog veel verstandiger om te bankieren via mobiele apps op smartphone of tablet dan via pc’s of laptops. Cybercriminelen hebben moeite om software van mobiele applicaties te kraken.

Dat blijkt uit gesprekken van Elsevier met banken en cybercrime-experts.

Internetbankieren neemt in Nederland snel toe. Dat trekt ook al jaren veel criminelen aan. Hoewel zij er regelmatig in slagen om met behulp van kwaadaardige software geld te stelen bij internetbankieren per pc, is het ze nog niet gelukt om dat bij mobiele apps te doen.

Andere wereld

‘Mobieltjes en vaste computers zijn radicaal verschillende werelden qua beveiliging’, zegt malware-expert Maurits Lucas van onlineveiligheidsbedrijf Fox-IT in Elsevier.

Een belangrijke reden is dat software bij mobiele telefoons meestal uit streng gecontroleerde appwinkels komt. Software voor besturingssystemen als Windows is uit veel meer bronnen te downloaden, met meer risico op besmetting tot gevolg.

Fraude

Uit de meest recente fraudecijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dan ook dat het fraudebedrag van bankieren per mobiele telefoon nog nul is. Experts waarschuwen wel dat deze situatie snel kan veranderen.

Deze week in Elsevier veel meer tips over veilig online bankieren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.