tech

Nederlanders en Zweden zijn het meest op internet

Door Claartje Vogel - 08 juli 2013

Van alle landen in de Europese Unie hebben Nederland en Zweden het hoogste percentage internetgebruikers. Met mobiel internet zit Nederland ruim boven het gemiddelde. Nederland heeft twee keer zoveel mobiele internetgebruikers als Duitsland.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Koploper

Het CBS onderzocht het internetgebruik in de Europese Unie. In Nederland gebruikt 94 procent van de bevolking internet. In de rest van de EU is dat gemiddeld 75 procent.

Nederlanders zijn relatief vaak onderweg online. Gemiddeld gebruikt 35 procent van de EU-burgers mobiel internet, in Nederland is dat 56 procent. Zij deden dit in 2012 het vaaks op hun smartphone. Tot 2010 was mobiel internet op de laptop het meest populair.

Werkenden vaker mobiel online

Uit de cijfers blijkt dat van alle internetgebruikers werkende personen vaker mobiel online zijn. Zij internetten anderhalf keer zo vaak onderweg als werklozen.

Zweden (70 procent), het Verenigd Koninkrijk (63 procent) en Denemarken (61 procent) hebben volgens de cijfers van het CBS nog iets meer mobiele internetgebruikers dan Nederland. In Duitsland internetten opvallend weinig personen op een smartphone of tablet, slechts 31 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.