tech

Nieuw lek Snowden: Amerika ziet online vrijwel alles

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2013

‘Grote Broer’ Amerika ziet online, zonder toestemming, vrijwel alles van iedereen. Met het programma X-Keyscore blijft er weinig wat er op het internet gebeurt voor de Amerikaanse geheime dienst verborgen.

Dat blijkt uit nieuwe informatie die de voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA, Edward Snowden, heeft verstrekt aan de Britse krant The Guardian.

X-Keyscore is een soort ‘Google’ maar dan voor speurders van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Met het programma kunnen databases, emails, chats en de browse-geschiedenis van vrijwel ieder individu op deze wereld worden doorzocht. NSA heeft geen officiële toestemming van justitie nodig om het programma te gebruiken.

Zoeksysteem

In trainingmateriaal noemt de NSA het programma ‘het meest uitgebreide zoeksysteem ter wereld’.

In een video-interview zei de nog altijd voortvluchtige Snowden dat hij als NSA-medewerker ‘vrijwel iedereen online kon bespioneren’.

‘Vanaf mijn bureau kon ik iedereen afluisteren, van jou tot je boekhouders, van een officier van justitie tot zelfs de president, als ik maar een persoonlijk emailadres heb,’ zei Snowden.

Manning

De onthulling komt op het moment dat een andere klokkenluider, de militair Bradley Manning, ieder moment de strafmaat kan horen van de militaire rechter in Maryland.

De militair lekte duizenden bestanden aan de anti-geheimhoudingsorganisatie Wikileaks. Manning gaat mogelijk vele jaren achter de tralies. Snowden hoopt zijn straf te ontlopen en heeft in Rusland asiel aangevraagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.