tech

Paracetamol of direct naar de huisarts? Deze sites weten het

Het aantal gezondheidsapps en -gadgets is in korte tijd explosief gegroeid. Elsevier zette een aantal websites op een rij die goed van pas komen voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als u twijfelt of u uw pijntje of klacht rustig met een paracetamol kunt onderdrukken, of toch echt de dokter moet inschakelen.

Vele duizenden apps en websites zijn te raadplegen over allerlei kwalen. Sommige claimen zelfs te kunnen helpen bij het stellen van een diagnose. Internet kan een ontzettend handig hulpmiddel zijn voor patiënten maar voorzichtigheid is geboden. Er is namelijk nog geen betrouwbaar keurmerk voor apps en sites met medische toepassingen.

Wel zijn er betrouwbare organisaties van artsen en patiënten die op basis van hun expertise een overzicht bieden van nuttige medische apps. Hieronder staat een aantal van die websites die goed van pas kunnen komen bij zelfdokteren.

Thuisarts.nl

Deze website bevat allerlei medische informatie die is gebaseerd op verschillende officiële medische richtlijnen in Nederland. De site wordt beheerd door het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Digitalezorggids.nl

Dit is een gids voor allerlei digitale zorgtoepassingen voor patiënten, zorgprofessionals en zorginstellingen. DigitaleZorgGids informeert over veel relevante digitale applicaties rondom gezondheid en zorg. De site is een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

QSgear.com

Veel handige gadgets voor het volgen van uw eigen gezondheid zijn hier te vinden. Dit is geen site met een medisch doel, maar biedt wel een mooi overzicht van beschikbare apparaten.

Artsennet.nl

Voor veel verschillende smartphones staan hier relevante medische apps genoemd. Er staan beoordeling van de bezoekers van deze website, die veelal in de medische sector werken. Deze beoordelingen kunnen een aardige indicatie geven van de betrouwbaarheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.