tech

‘Edward Snowden heeft zijn digitale sporen gewist’

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

Voormalig NSA-medewerker Edward Snowden heeft het de Amerikaanse overheid moeilijk gemaakt om na te gaan welke geheime documenten hij heeft meegenomen. Hij heeft zijn digitale sporen gewist of de logboeken weten te omzeilen.

Dat zeggen bronnen bij de Amerikaanse overheid tegen persbureau The Associated Press (AP).

Digitale logboeken

Het onderzoeksteam probeert te achterhalen welke documenten Snowden heeft meegenomen. Normaal gesproken kan veiligheidsdienst NSA precies zien welke informatie medewerkers hebben gedownload, maar Snowden lijkt deze digitale logboeken te hebben gewist of omzeild.

Snowden was in dienst bij de NSA. Hij speelde vertrouwelijke informatie van de inlichtingendienst door naar kranten als The Guardian en The Washington Post. Sindsdien wordt hij gezocht door de overheid.

Verblijfsvergunning

De voormalig NSA-medewerker vluchtte naar Rusland en zat meer dan een maand vast in de transitzone van vliegveld Moskou. Hij heeft inmiddels een tijdelijke verblijfsvergunning in Rusland en wil uiteindelijk naar Zuid-Amerika reizen.

In juli vroeg het Amerikaanse Congres aan NSA-baas Keith Alexander welke informatie Snowden precies heeft meegenomen. Alexander zei dat hij geen antwoord kon geven omdat het onderzoek nog liep. De bronnen van AP beweren dat de NSA kan achterhalen wat Snowden heeft meegenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.