tech

‘NSA hackte beveiligde videoconferenties van Verenigde Naties’

Door Anna Vossers - 25 augustus 2013

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft niet alleen de Europese Unie, maar ook het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) afgeluisterd. De NSA heeft in de zomer van 2012 het versleutelde videoconferentiesysteem van de VN weten te hacken.

Dat blijkt uit geheime NSA-documenten die via klokkenluider Edward Snowden in handen zijn gekomen van het Duitse weekblad Der Spiegel.

Dramatische verbetering

De NSA heeft het in geheime documenten over een ‘een dramatische verbetering om de gegevens uit teleconferenties te halen en om die te decoderen’. De geheime dienst kwam erdoor bij allerlei beveiligde informatie van de Verenigde Naties. ‘Het verkeer geeft ons de interne videoconferenties van de VN (Yay!)’, staat in het document te lezen.

Binnen drie weken nadat de NSA het systeem had gehackt, liep het aantal afgetapte videoconferenties op tot 458.

Ambassades

Uit de interne documenten blijkt ook dat de NSA data aftapte van meer dan tachtig ambassades via het programma The Special Collection Service.

Daarnaast werd de ambassade van de Europese Unie in New York onder codenaam ‘Apalachee’ in de gaten gehouden. De NSA bezit kaarten van de kantoren, de IT-infrastructuur ervan en de servers waarvan de ambassade gebruikmaakte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.