tech

Politie.nl weer online na DDoS-cyberaanval

Door Claartje Vogel - 02 augustus 2013

De website van de politie is vrijdagochtend platgelegd door een DDoS-aanval. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de cyberaanval op politie.nl. De website is weer online.

Dat meldt de politie vrijdag.

Verantwoordelijkheid

Het alarmnummer 112 en 0900-8844 bleven wel gewoon bereikbaar. Nieuwszender NOS zegt dat hackersgroep Anonymous verantwoordelijk is voor de aanval. Dat heeft de NOS gehoord van een anoniem persoon die zegt dat hij bij de groep hoort.

Dit is nog niet bevestigd, de politie doet onderzoek naar de bron van de aanval.

DDoS

De website van de politie is niet gehackt, maar werd belaagd door een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS). Bij een DDoS-aanval sturen belagers heel veel computers tegelijk naar een website. De server raakt dan overbelast en daardoor is de website niet meer bereikbaar.

Dit voorjaar werden de websites van de Rijksoverheid, ING, ABN Amro, Rabobank, SNS Bank en KLM op deze manier platgelegd. Regionale omroep RTV Oost werd afgelopen week twee keer aangevallen. Het is niet bekend of er een verband is met de DDoS-aanval op politie.nl.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.