tech

Curiosity vindt voor het eerst water op Mars

Door Anna Vossers - 26 september 2013

Onderzoeksrobot Curiosity heeft water gevonden op de planeet Mars. In het eerste schepje grond dat de robot er heeft geanalyseerd, bleek 2 procent water te zitten.

Het gezaghebbende tijdschrift Science publiceert vandaag de resultaten van het onderzoek van de Curiosity. Het (in de buik van de Mars-robot onderzochte) monster van Marsgrond bleek bij verhitting tot 835 graden naast water ook ‘significante’ hoeveelheden kooldioxide, zuurstof en zwavel te bevatten.

Kiezelstenen

De ontdekking van water op Mars komt niet helemaal onverwacht. De Mars-verkenner, die sinds 6 augustus vorig jaar op de rode planeet is, is bewust naar een krater gestuurd waar al eerder met satellieten mineralen waren ontdekt, die alleen met hulp van water kunnen ontstaan.

Vorig jaar vond de Curiosity ook al kiezelstenen die in een ver verleden zouden zijn meegevoerd in water van een riviertje.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.