tech

Hackers kraken beveiliging van gloednieuwe iPhone 5S

Door Tareq Hyder - 23 september 2013

De hackers van de Duitse Chaos Computer Club (CCC) hebben het beveiligingssysteem met vingerafdrukscanner van de nieuwe iPhone 5S gekraakt. Ze wilden aantonen dat vingerafdruksystemen niet zo veilig zijn als consumenten vaak denken.

‘We hopen dat mensen zich nu geen illusies meer maken over biometrische beveiliging,’ zegt Frank Rieger, woordvoerder van de CCC, in een persbericht. Biometrische technologie maakt gebruik van meetbare persoonlijke eigenschappen als vingerafdrukken en stemgeluid.

Conventionele methode

Om de telefoon te ontgrendelen, maakten de hackers een mal op basis van een gefotografeerde vingerafdruk op een glazen oppervlak. Deze methode wordt al langer gebruikt om vingerafdruksensoren te kraken.

Apple, dat vorige week de iPhone 5S lanceerde, claimt dat hun technologie veel veiliger is dan andere biometrische systemen. Volgens de hackers heeft de sensor van Apple echter enkel een hogere resolutie. ‘We hoefden dus alleen een betere mal te maken.’

Niet veilig

‘Het wordt tijd dat het publiek zich niet meer laat foppen door veiligheidsclaims van de biometrische industrie,’ zegt Rieger. ‘Het is onzinnig om iets dat je niet kunt veranderen en elke dag overal achterlaat als beveiligingssleutel te gebruiken.’

Volgens hem brengt vingerafdruktechnologie de consument weinig goeds, en niet alleen omdat die eenvoudig te kraken is.

Voor kwaadwillende autoriteiten is het juridisch veel makkelijker om een vingerafdruk te bemachtigen dan een pincode. ‘Biometrie is fundamenteel ontworpen voor doelen van onderdrukking en controle, niet voor de beveiliging van alledaagse apparaten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.