tech

Netflix gelanceerd: wat is het en wat kunt u ermee?

Door Anne-Marie Spermon - 11 september 2013

Vanaf dinsdagnacht is de Amerikaanse online videodienst Netflix ook in Nederland beschikbaar. De streamingdienst heeft het aanbod films en series aangepast op het Nederlandse publiek.

Woensdag houdt het Amerikaanse bedrijf een persevenement in Amsterdam, om de lancering toe te lichten. Voor 7,99 euro hebben abonnees onbeperkt toegang tot duizenden films en series, die zij via een smart-tv – een televisie met internetverbinding – of via een laptop, spelcomputer, smartphone, of ander apparaat met internettoegang kunnen bekijken.

Nederlands aanbod

Geïnteresseerden kunnen Netflix eerst een maand gratis uitproberen. Naast veel bekende Amerikaanse series, zoals Dexter en Lost, biedt de Nederlandse versie ook een flink aantal series en films van eigen bodem aan: films als Komt een vrouw bij de dokter en Alles is liefde zijn te bekijken, maar ook caberetregistraties van onder meer Hans Teeuwen en Jochem Myjer.

De dienst ontwikkelde daarnaast een aantal eigen series, waarvan House of Cards, over de Amerikaanse politiek, in de Verenigde Staten veel lof oogstte.

Persoonlijk

Wat Netflix voor heeft op al gevestigde digitale filmaanbieders zoals Video on Demand of Pathé Thuis, is dat het systeem sterk is gepersonaliseerd. Zo geeft de abonnee een aantal favoriete films en series op, waarna de dienst met een aantal kijksuggesties komt. Eén abonnement kan op twee apparaten worden gebruikt.

De nieuwe videodienst blinkt echter niet uit in het nieuwste filmaanbod: films die de bioscopen net hebben verlaten, komen niet direct terecht bij de nieuwe aanbieder, zoals bij Pathé Thuis wel het geval is.

Netflix is sinds 2007 beschikbaar in de Verenigde Staten en breidde al eerder uit naar zes andere Europese landen. Wereldwijd heeft de online videodienst ruim 37 miljoen abonnees.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.