tech

Nieuwe editie Grand Theft Auto levert binnen drie dagen 1 miljard op

Door Shari Deira - 20 september 2013

Crisis of niet, het spel Grand Theft Auto V (GTA) heeft binnen drie dagen na de lancering al meer dan 1 miljard dollar opgeleverd, een nieuw record. Het is daarmee het snelst verkopende spel ooit.

Producent van de vijfde editie van GTA, Take-Two Interactive, heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het spel is nu alleen nog verkrijgbaar voor Playstation 3 en Xbox 360.

Spel

De nummer twee, het spel Call of Duty Black Ops II, deed er vijftien dagen over om een omzet te behalen van 1 miljard dollar. De goede verkoop was nodig, omdat GTA V duur was om te produceren. De producent zou zo’n 250 miljoen euro hebben geïnvesteerd in het gewelddadige spel.

Zestien jaar geleden werd GTA voor het eerst op de markt gebracht. De vierde editie kwam in 2008 en leverde ook al snel veel geld op.

Prostituees

De spellen zijn geen vervolg van elkaar, maar in alle edities van GTA staat criminaliteit centraal. Om verder te komen in het spel moet de speler diverse opdrachten uitvoeren. Daarbij kan de speler onder meer auto’s stelen, op politieagenten of voetgangers schieten en prostituees oppikken.

Critici zeggen dat GTA vanwege het geweld in het spel een negatieve invloed heeft op kinderen. Eind vorige maand schoot een achtjarige jongetje in Amerika zijn negentigjarige grootmoeder dood nadat hij het spel had gespeeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.