tech

Vijf dingen die je moet weten over de Nexus 5

01 oktober 2013

De afgelopen weken doken er met enige regelmaat geruchten op over de Nexus 5, Google’s nieuwe Android uithangbord. Dinsdag werden veel van die geruchten bevestigd door een uitgelekt logbestand. Wat kan je van de Nexus 5 verwachten? Je leest het hier.

1. Fabrikant LG

Net als de Nexus 4 wordt ook de nieuwe Nexus 5 gefabriceerd door LG. De eerste Nexus werd ontwikkeld door HTC, waarna Samsung het stokje overnam voor de Nexus S en Galaxy Nexus. Hoewel LG op zijn eigen vlaggenschip, de LG G2, alle knoppen naar de achterkant van de telefoon heeft verplaatst, lijkt de Galaxy 5 wel gewoon over knoppen aan de zijkant te gaan beschikken.

2. Android 4.4 Kitkat

Google zal de Nexus 5 vermoedelijk gaan gebruiken om zijn nieuwe mobiele besturingssysteem, Android 4.4 (Kitkat), te presenteren. Net als op eerdere Nexus-toestellen zal de nieuwe versie van Android hier in zijn pure vorm te ervaren zijn, zonder onnodige software van derden.

3. Processor van de Nexus 5

De Nexus 5 draait op een Snapdragon 800-processor: kloksnelheid 2,3 GHz. Zo valt althans op te maken uit het logbestand dat in handen is gevallen van het Italiaanse Androidworld.it. De Snapdragon 800 lijkt voor veel fabrikanten de voorkeur te krijgen om hun high-end-smartphones aan te sturen. Zo draaien onder meer ook de Galaxy Note 3 en de Xperia Z1 op deze chipset.

4. Het beeldscherm van de Nexus 5

Waar de Nexus 4 over een 4,7 inch-scherm beschikte, krijgt de nieuwe Nexus 5 een 4,97 inch-display opgeplakt. Het scherm is hiermee nagenoeg even groot als dat van de Galaxy S4 van Samsung. Het full hd-scherm van de Nexus 5 zal een pixeldichtheid van 443 ppi hebben. Ter vergelijking: het Retina-scherm op de iPhone 5 heeft een ppi van 326.

5. Draadloos opladen

LG voorziet de Nexus 5 van een 2300 mAh-batterij. Net als bij de Nexus 4 zal het ook op de Nexus 5 mogelijk zijn deze draadloos op te laden. Hiervoor moet waarschijnlijk wel weer een apart oplaadstation worden aangeschaft. Verder zit er 2 GB aan RAM in de smartphone en schiet de camera foto’s van 8 megapixel. De camera aan de voorzijde is 1,2 megapixel. Uiteraard is de telefoon ook geschikt voor het snelle 4G internet.

Verwacht wordt dat Google de Nexus 5 op 14 oktober zal presenteren. Tijdens deze persconferentie gaat vermoedelijk ook het nieuwe Android 4.4 (Kitkat) gelanceerd worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.