tech

Burgers dagen Nederlandse staat voor samenwerking met NSA

Door Anna Vossers - 06 november 2013

Journalisten, advocaten, een hacker en belangengroepen die zich met privacy bezighouden, slepen minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA, voor de rechter. Ze eisen dat inlichtingendienst AIVD stopt met het gebruiken van door de Amerikanen verkregen gegevens.

In een persbericht laat een groepering, die zich ‘Burgers tegen Plasterk’ noemt, weten dat Plasterk op 27 november bij de rechtbank in Den Haag moet verschijnen om zijn beleid te verdedigen.

NVJ

‘Plasterk zegt de spionage- en afluisterpraktijken van de Amerikanen te veroordelen, maar tegenover de Tweede Kamer erkent hij dat gegevens tussen de AIVD en de NSA nog steeds worden uitgewisseld. Zo komen gegevens die door de NSA in strijd met de Nederlandse wet zijn verkregen in handen van de Nederlandse inlichtingendiensten,’ schrijft de groepering.

Onder meer onderzoeksjournalist Brenno de Winter, hacker Rop Gonggrijp, maar ook journalistenvakbond NVJ en advocatenbond NVSA spannen daarom een rechtszaak aan tegen Plasterk. Ze eisen niet alleen dat de informatie-uitwisseling van illegaal verkregen gegevens stopt, ook willen ze dat iedereen over wie de inlichtingendiensten van de NSA gegevens heeft doorgegeven wordt geïnformeerd.

Tweede Kamer

Plasterk zelf gaf woensdag nog aan dat de huidige situatie waarin de NSA mogelijk op illegale wijze gegevens vergaart ‘onaanvaardbaar’ is. Tegelijkertijd valt het volgens hem wel mee met het afluisteren van telefoons door de NSA. ‘Massaal telefoongegevens aftappen kan alleen als je letterlijk een klem in een telefooncentrale plaatst. Dat gebeurt niet in Nederland door buitenlandse diensten,’ zei hij in de Tweede Kamer.

Over illegaal door de NSA verkregen gegevens uit Nederland zei de minister niet te weten ‘of het verwijderen technisch nog kan, maar het lijkt me een redelijk punt om aan de orde te stellen’.

Rapporteur

De rechtszaak komt op een moment dat de afluisterpraktijken ook in Europa onder de aandacht worden gebracht. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wordt rapporteur ‘afluisteren en klokkenluiders’ voor de Raad van Europa.

Hij gaat meewerken aan twee rapporten over het afluisteren van burgers en over de internationale bescherming van klokkenluiders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.