tech

‘Britse geheime dienst bespiedde miljoenen internetters via webcam’

Door Nadia Stolk - 27 februari 2014

De Britse geheime dienst GCHQ heeft jarenlang webcambeelden van miljoenen internetgebruikers onderschept en opgeslagen. De gebruikers werden nergens van verdacht.

Dit schrijft de Britse krant The Guardian op basis van geheime documenten die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden lekte.

Expliciet

De Britten verzamelden de beelden in samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De bestanden, stilstaande beelden, zijn tussen 2008 en 2010 verzameld door een programma met de codenaam Optic Nerve. Het programma verzamelde volgens de krant vooral veel expliciet en seksueel getint materiaal.

In 2008 werd er in een periode van alleen al zes maanden webcambeelden verzameld van meer dan 1,8 miljoen Yahoo-gebruikers. Yahoo reageert furieus op de onthullingen. ‘Dit is een heel nieuw niveau van privacyschending van onze gebruikers.’

In januari adviseerde de landelijk officier van justitie voor Cybercrime Lodewijk van Zwieten degenen die een computer met webcam heeft, om deze af te plakken. Volgens van Zwieten maken hackers steeds vaker misbruik van camera’s en microfoons.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.