tech

CBP dreigt WhatsApp met dwangsom vanwege privacyschending

Door Servaas van der Laan - 25 februari 2014

WhatsApp slaat niet alleen de telefoonnummers van gebruikers van de berichtenservice op, maar ook de nummers van personen die niets met WhatsApp te maken hebben. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigt daarom met een dwangsom.

Dat meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in de Volkskrant.

Volledig adresboek

Wie zich aanmeldt bij WhatsApp geeft de service toegang tot zijn of haar volledige adresboek. In die lijst staan ook de namen en nummers van personen die niet zijn aangesloten bij WhatsApp.

Toch slaat het Amerikaanse bedrijf ook deze gegevens op, meldt het CBP. En daarmee handelt het bedrijf onwettig. ‘Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegegeven,’ zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm tegen de krant. Als WhatsApp de praktijken niet aanpakt, zal het CBP tot handhaving overgaan en een dwangsom opleggen.

Alle telefoonnummers

Door de illegale praktijken heeft WhatsApp de beschikking tot veel meer gegevens dan de informatie afkomstig van de 450 miljoen gebruikers. WhatsApp heeft in theorie vrijwel elk mobiel telefoonnummer ter wereld op de servers staan. Dit kan het enorme bedrag verklaren dat Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg voor de berichtenservice betaalde.

Zuckerberg zei maandag in Barcelona tegen Elsevier dat hij de data uit berichten niet zal gebruiken voor advertenties of andere diensten. Maar Zuckerberg is in het verleden afspraken over privacy niet nagekomen.

Veel WhatsApp-gebruikers vluchten daarom weg naar andere diensten. Vooral het Russische Telegram is in Nederland erg populair.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.