tech

Dringend advies: stop met het gebruik van Windows XP

Door Tom Reijner - 28 februari 2014

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geeft vrijdag aan burgers en bedrijven het advies om niet meer gebruik te maken van Windows XP, aangezien Microsoft op 8 april stopt met het onderhoud van het besturingssysteem.

‘Computers die na deze datum nog werken met Windows XP en die op enige manier verbonden zijn met de buitenwereld, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen van buitenaf,’ meldt het NCSC.

Overstappen

Om hackers geen kans te geven, adviseert het NCSC consumenten en bedrijven over te stappen op een ander besturingssysteem.

Als voorbeeld van besturingssystemen waarop kan worden overgestapt, noemt de organisatie Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd systeem.

Actie

Wanneer een hacker de computer weet te kraken door gaten in de beveiliging van het besturingssysteem, kan de inbreker gemakkelijk bij gevoelige informatie als creditcardgegevens of e-mails komen. Bedrijven moeten ‘direct actie ondernemen’ als ze nog gebruikmaken van Windows XP. Twee op de vijf gemeenten zou nog op XP draaien.

Ook banken geven vandaag een waarschuwing af voor Windows XP. Klanten kunnen, als zij veilig willen internetbankieren, maar beter afscheid nemen van dit besturingssysteem, zeker omdat vanaf 1 januari nieuwe regels gelden voor internetbankieren.

Zo is het de verantwoordelijkheid van klant om zich afdoende te beveiligen tegen virussen. Alleen als de gebruiker zich aan die strengere regels houdt, bestaat er recht op een compensatie wanneer hackers onverhoopt weten door te dringen tot bancaire gegevens.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.