tech

Facebook koopt WhatsApp voor 19 miljard dollar

Door Servaas van der Laan - 19 februari 2014

Het Amerikaanse sociale mediabedrijf Facebook neemt berichtenservice WhatsApp over. Het bedrijf van Mark Zuckerberg betaalt onder meer 12 miljard dollar (8,7 miljard euro) in aandelen en 4 miljard dollar (2,91 miljard euro) in cash.

Dat heeft Facebook woensdag bekendgemaakt. De totale overname komt uit op 19 miljard dollar (14 miljard euro) als je de 3 miljard dollar aan voorwaardelijk toegekende aandelen meetelt die de Whatsapp-bedenkers en -werknemers de komende vier jaar nog zullen krijgen.

400 miljoen telefoongegevens

Daarmee koopt het internetbedrijf in één klap de telefoongegevens van 400 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. WhatsApp-medeoprichter Jan Koum zal worden opgenomen in de raad van bestuurders van Facebook.

De oud-Yahoo-medewerker bedacht het berichtenplatform samen met Brian Acton. De twee verdienen miljarden aan de overname.

Verandering

Met de overname hoopt Facebook zijn positie op de digitale communicatiemarkt te verstevigen. Veel jonge gebruikers keren zich af van Facebook en zoeken hun toevlucht in populaire berichtenservices als Snapchat en WhatsApp.

Wat er precies voor gebruikers van WhatsApp gaat gebeuren, is onduidelijk. De berichtenservice belooft dat de gebruiker niets van de overname zal merken. Zo zullen er geen vervelende reclames opduiken of andere veranderingen worden doorgevoerd. Duidelijk is wel dat alle telefoonnummers en bijhorende data nu in het hoofdkwartier van Zuckerberg bekend zullen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.