tech

Gestolen smartphones vanaf volgend jaar geblokkeerd

Door Shari Deira - 17 februari 2014

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) gaat telecomproviders verplichten om gestolen smartphones onbruikbaar te maken. Vanaf 1 januari moet een wet van kracht worden, die hen dwingt de zogeheten IMEI-code te blokkeren.

Hij streeft ernaar het wetsvoorstel hierover voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen, schrijft Opstelten in antwoord op Kamervragen hierover.

Straatroven

In landen waar telecomproviders verplicht het IMEI-nummer moeten blokkeren, worden volgens Opstelten minder smartphones op straat gestolen. Volgens Opstelten ligt het aantal straatroven in die landen 20 procent lager.

IMEI staat voor International Mobile Equipment Identity en is een code waarmee een smartphone kan worden geïdentificeerd. Als een telecomprovider dit nummer blokkeert, is de smartphone onbruikbaar ook als er een andere simkaart in wordt gedaan.

Festivals

De smartphone is een gewild voorwerp voor zakkenrollers. Vooral op evenementen waar veel mensen aanwezig zijn, verdwijnen de toestellen gauw. Op festivals of concerten worden soms honderden smartphones gestolen.

Hoewel blokkade van het IMEI-nummer uitkomst kan bieden, lost het niet alle problemen op. De blokkade geldt namelijk niet in het buitenland. Vodafone waarschuwde in oktober al dat de overheid zich niet blindstaren op het blokkeren van IMEI-nummers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.