tech

ING stelt proef met klantgegevens voorlopig uit

Door Tom Reijner - 17 maart 2014

De proef van ING om klantgegevens te gebruiken voor commerciële doeleinden, gaat voorlopig niet door. De bank biedt excuses aan voor de ontstane onrust over de proef.

Dat zegt directeur van ING Nederland Nick Jue maandag in een open brief aan zijn klanten.

‘Wij zullen in gesprek met klanten, toezichthouders, privacy-organisaties en consumentenorganisaties bepalen of en hoe we verder gaan. Aangezien we de tijd willen nemen om zorgvuldig met alle partijen, en vooral onze klanten in gesprek te gaan, zal er voorlopig geen proef plaatsvinden,’ schrijft de bankdirecteur. Pas als er genoeg draagvlak is, wordt de proef doorgezet, volgens de bank.

Niet duidelijk

Jue schrijft dat ING-directeur Hans Hagenaars in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad ‘niet duidelijk genoeg is geweest’.

‘Hierdoor hebben wij veel bezorgde reacties van onze klanten ontvangen. Deze reacties maken duidelijk dat er veel vragen en zorgen zijn over de bescherming van klantgegevens. En dat spijt mij zeer, ‘ zegt Jue. Hij biedt zijn excuses aan voor de ontstane onrust.

Commercie

In het interview kondigde Hagenaars aan dat ING data van klanten wil benutten voor commerciële doeleinden. Bedrijven kunnen op basis van klantgegevens van de bank op maat gesneden advertenties aanbieden. Hagenaars verwachtte dit jaar nog van start te kunnen gaan met een proef met enkele duizenden ING-klanten.

Als de proef succesvol zou zijn, zou de dienst worden uitgerold naar de ongeveer 4,2 miljoen klanten, als zij ten minste aan zouden geven mee te willen doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.