tech

Turkse rechter: ook YouTube-blokkade moet worden opgeheven

Door Anna Vossers - 04 april 2014

Een Turkse rechter heeft geoordeeld dat de YouTube-blokkade moet worden opgeheven. 15 video’s van Google’s videodienst mogen wel geblokkeerd blijven.

Dat schrijft de Turkse nieuwswebsite hurriyetdailynews.com vrijdag. Het is nog niet bekend of Erdogan telecomautoriteit TIB toestemming zal geven YouTube weer toegankelijk te maken.

Twitter

Donderdag maakte de Turkse regering al bekend ook de blokkade van berichtendienst Twitter te zullen opheffen, 24 uur nadat de hoogste rechter van Turkije oordeelde dat de blokkade in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Erdogan heeft volgens The Wall Street Journal vrijdag gezegd dat hij weliswaar luistert naar het vonnis van de rechter, maar dat hij het er niet mee eens is. ‘Ik hoef het niet te respecteren,’ zei de premier.

Opnamen

Google’s videodienst YouTube was sinds 27 maart geblokkeerd, een week nadat Turkije Twitter in de ban deed. Op YouTube zijn verschillende telefoonopnames gepubliceerd die premier Recep Tayyip Erdogan in de problemen brachten.

De meest spraakmakende, waarin Erdogan met zijn zoon Bilal bespreekt hoe deze miljoenen euro’s aan contant geld kan wegsluizen, is volgens de officiële lezing van Erdogan nep. De opnamen kwamen hem slecht uit vanwege lokale verkiezingen die eind maart werden gehouden.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Turkije, Ahmet Davutoğlu, was YouTube geblokkeerd voor de ‘staatsveiligheid’ van het land en niet om de vrijheden van burgers te beperken. Twitter was officieel geblokkeerd om privacyredenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.