tech

‘Kroes pakt hoge tarieven aan, maar niet de dataroaming zelf’

Door Servaas van der Laan - 21 mei 2014

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) is erin geslaagd om de kosten voor mobiele telefonie vanaf volgend jaar binnen de Europese Unie (EU) omlaag te brengen. Maar omdat de telefoon blijft inbellen op het thuisnetwerk, is de kwaliteit van mobiel bellen en internetten slecht.

Dat zegt Rob van Velzen, directeur van de internationale telecomprovider Truphone.

Krankzinnig

‘Als ik met jou in een taxi in New York zit en wij bellen elkaar, loopt die verbinding via Nederland. Dat is natuurlijk krankzinnig,’ zegt Van Velzen.

Zijn bedrijf maakt gebruik van de zogenoemde IMSI-switching van de simkaart. Dankzij die technologie weet een simkaart in welk land de gebruiker is en ‘transformeert’ hij zich als een lokale beller.

Kwaliteit

‘Mevrouw Kroes heeft in Europa wel de roamingkosten aangepakt, maar niet het roamen zelf,’ zegt Van Velzen. ‘De telefoon blijft gebruikmaken van het thuisnetwerk en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Internetten met 3g of 4g gaat dan bijvoorbeeld al niet meer’.

‘Bovendien,’ zegt Van Velzen, ‘zoeken telecomproviders een manier om de verliezen in de EU elders te compenseren. Je ziet buiten Europa de prijzen stijgen, dat merken wij ook’.

66 landen

Truphone richt zich vooral op de zakelijke markt. Bij het bedrijf is een bundel af te sluiten waarmee je in 66 aangesloten landen kunt bellen en internetten zonder dat hiervoor extra kosten worden gerekend.

Gebruikers die in veel verschillende landen zijn, krijgen acht lokale nummers uit die landen op de simkaart geladen. ‘Wie in Brazilië is, belt automatisch met een Braziliaans nummer. Dit maakt terugbellen voor Brazilianen natuurlijk een stuk aantrekkelijker,’ legt Van Velzen uit.

Abramovitsj

Truphone zegt op dit moment de enige zijn die deze vorm van mobiele communicatie op grote schaal aanbiedt. Naast de zakelijke markt hoopt Truphone zich vanaf volgend jaar ook op de consumentenmarkt te richten.

De Russische multimiljardair Roman Abramovitsj is mede-eigenaar van Truphone. Het bedrijf wordt mogelijk vanaf komend seizoen de shirtsponsor van Vitesse.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.