tech

Netflix verplaatst Europees hoofdkwartier naar Nederland

Door Servaas van der Laan - 20 mei 2014

De Amerikaanse entertainmentleverancier Netflix gaat zich vestigen in Nederland. Het bedrijf verplaatst per 1 januari 2015 de Europese zetel van Luxemburg naar Nederland.

Dat meldt de Luxemburgse krant l’Essentiel dinsdag.

BTW

Het vertrek van Netflix valt samen met het einde van het relatief lage btw-tarief van 15 procent dat in Luxemburg werd geheven op elektronische diensten.

Na druk van andere EU-lidstaten wordt dit vaste tarief in 2015 afgeschaft en moet de gebruiker gewoon het tarief gaan betalen dat in het thuisland van kracht is. In Nederland ligt het tarief hoger, de komst van Netflix moet daarom worden gezocht in andere fiscale voordelen.

Rulings

De Nederlandse fiscus maakte in het verleden regelmatig fiscale afspraken met multinationals over bijvoorbeeld een gunstig tarief voor de vennootschapsbelasting. Maar omdat dit systeem ook in Nederland onder druk staat, vluchten andere bedrijven zoals Starbucks juist weer uit Nederland weg.

Maar het onder jongeren populaire Netflix ziet in Nederland een uitstekende plaats voor een nieuw Europees hoofdkantoor. Netflix levert populaire films en series als House of Cards en The Killing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.