tech

Wie vergeten wil worden, kan dat nu bij Google aanvragen

30 mei 2014

Zoekmachine Google is een dienst begonnen die burgers de mogelijkheid geeft om zoekresultaten te laten wissen. Hiermee geeft Google gevolg aan het ‘recht om vergeten te worden’ dat onlangs door het Europees Hof van Justitie werd erkend.

Wie vergeten wenst te worden, kan dit vanaf nu via dit formulier aanvragen.

Afweging

Op het formulier kunnen internegebruikers aangeven welk zoekresultaat ze liever niet meer terug willen zien en waarom. Juristen van het Amerikaanse bedrijf zullen vervolgens het recht op privacy afwegen tegen het recht op informatie.

Indien aan het verzoek gehoor wordt gegeven, wist het bedrijf de zoekresultaten. Dit betekent uiteraard niet dat ook de oorspronkelijke bronnen worden verwijderd.

Controle

Het Europees Hof van Justitie erkende deze maand voor het eerst dat burgers het recht hebben om controle te hebben over wat er op zoeksite over hen te vinden is.

Het arrest volgde na een jarenlange procedure van een Spaanse man die last had van een artikel uit 1998 waarin de gedwongen verkoop van bezittingen van de man werd aangekondigd.

Privéleven

Het Hof oordeelde dat ook zoekmachines het recht op eerbiediging van het privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens moeten waarborgen.

In het geval van de Spanjaard was het recht op informatie niet meer in verhouding tot de fundamentele rechten op privacy.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.