tech

Apple roept adapters terug wegens risico op oververhitting

Door Fieke Hamers - 13 juni 2014

De wat oudere adapters van Apple kunnen mogelijk oververhit raken en een risico vormen voor de veiligheid. Het bedrijf raadt klanten aan adapters voor de iPhone die van 2009 tot en met september 2012 zijn gekocht in te ruilen bij een een Apple winkel.

Het gaat om Apple USB-lichtnetadapters van het type A1300 die horen bij de iPhone 3GS-, iPhone 4- en iPhone 4s-modellen. Het bedrijf maakt niet bekend om hoeveel adapters het precies gaat, maar het gaat om miljoenen exemplaren. Het is niet bekend of er mensen gewond zijn geraakt door oververhitte adapters.

De problemen met de adapters komen niet in de Verenigde Staten voor. Het bedrijf spreekt van 36 landen waar er mogelijk veiligheidsrisico’s met de adapters kunnen optreden.

Inruilen

Apple klanten kunnen hun oude adapter kosteloos inruilen voor een nieuw model van het type A1400. Deze lopen volgens het bedrijf geen risico op oververhitting.

Klanten moeten wel hun iPhone meenemen, zodat het serienummer geverifieerd kan worden.

Namaak

In 2013 waren er problemen met namaakopladers voor Appleproducten. Twee mensen zouden zijn geëlektrocuteerd toen ze hun iPhone 5 oplaadden met zo’n adapter.

Het bedrijf raadde toen aan alleen officiële opladers te gebruiken, en gaf mensen korting wanneer ze hun namaakadapter inruilden voor een echte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.