tech

Populaire taxi-app Uber breidt uit, waarde loopt verder op

Door Tom Reijner - 06 juni 2014

De alternatieve taxidienst Uber heeft in een nieuwe financieringsronde 1,2 miljard dollar opgehaald. De smartphone-app wordt met dat bedrag gewaardeerd op zo’n 17 miljard dollar (omgerekend 12 miljard euro).

Dat meldt Uber op zijn blog. Door de laatste financieringsronde is de taxidienst een van de hoogst gewaardeerde beginnende technologiebedrijven ooit.

Kaart

Dat Uber snel aan populariteit wint, blijkt wel uit het feit dat halverwege vorig jaar de waarde van de app nog werd geschat op 3.5 miljard dollar. Bij het bedrijf uit San Francisco dat vier jaar geleden werd opgericht, werken intussen zo’n negenhonderd mensen.

Uber biedt gebruikers in 128 steden in 37 landen de mogelijkheid verschillende soorten taxi’s te bestellen. Zo kan iemand in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, de drie Nederlandse steden waar Uber taxidiensten aanbiedt, op een kaart zien waar de Uber-taxi’s zijn en hoe lang het duurt voordat de taxi er is.

Via de smartphone kan de rekening worden betaald. Ook kan de gebruiker informatie over de auto en de chauffeur opvragen. Het is tevens mogelijk om een chauffeur te beoordelen.

Succes

Niet iedereen is even blij met de alternatieve taxidienst. Een Berlijnse taxiondernemer spande een zaak tegen Uber aan en met succes: de app werd verboden in de Duitse hoofdstad.

Eerder gebeurde dat al in Brussel. Het verbod leidde daar tot een felle ruzie tussen de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en de Brusselse vervoersminister, Brigitte Grouwels, die het oordeel van de rechter steunde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.