Wereldse gerechten van eigen bodem

Limburg is een culinair paradijs. De zuidelijke keuken wordt geroemd, met zijn keuze voor lokale producten, seizoensmenu’s en gedurfde experimenten met internationale smaken. Vijf chef-koks en hun kookfilosofie.

De Limburgse horeca liegt er niet om: met 4.570 vestigingen is er genoeg aanbod voor de Limburgers en toeristen om hun spijzen te nuttigen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn alleen Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant beter vertegenwoordigd. In totaal is 8,3 procent van de Nederlandse horeca gevestigd in Limburg.

Natuurlijk zijn er de snackbars met friet met zuurvlees en de koffiehuisjes met vlaai, maar wie verder kijkt ontdekt keukens met invloeden uit alle windstreken. Opvallend is dat zij toch bij voorkeur streekproducten gebruiken, hoe ‘exotisch’ de gerechten ook mogen zijn. Wat ook opvalt is het aantal echtparen dat de restaurants draaiende houdt. Het zal weinig met de romantiek van het beroep te maken hebben: werkdagen van twaalf uur of langer zijn de koks niet vreemd. We bezochten vijf restaurants, waar echtparen aan het roer staan.

ONE – Roermond

Het oudste industriële gebouw van Roermond herbergt het sterrenrestaurant ONE van Bethany DeLong en Edwin Soumang (39). Het stel leerde elkaar kennen in een Australisch restaurant waar ze allebei werkten. Nu zwaait DeLong de scepter over de bar, terwijl Soumang de gerechten bereidt. In 2010 werd het restaurant bekroond met een Michelinster, die ze nog steeds hebben. Restaurant ONE is daarmee één van de twaalf Limburgse restaurants in de Guide Michelin.

OneRestaurant ONE in Roermond

De keuken bestaat uit regionale gerechten met een internationale invloed. De topper is volgens Soumang de ongebakken cheesecake. ‘Een goed dessert mag bij een diner nooit ontbreken. Onze cheesecake is in de media al eens de beste cheesecake van Nederland genoemd.’ Hij serveert het dessert op dit moment met munt sorbetijs en rode vruchten uit de eigen tuin van 1.000 vierkante meter, waar hij 125 soorten groenten, fruit, bloemen en kruiden kweekt. Dat de kaart wisselt per seizoen is hierbij verklaard.

BRETELLI – Weert

In het stadshart van Weert regeert Jan Marrees (43) sinds 1999 over de keuken met mediterrane en internationale invloeden, terwijl echtgenote Patricia (42) de bediening voor haar rekening neemt. In het restaurant schenken zij vooral Italiaanse wijnen. Het restaurant is opgebouwd uit oude en nieuwe interieurdelen, zoals van een oud gemeentehuis in België.

Aanrader op de kaart is de ravioli van ossenstaart met truffel en Limburgse asperges. Jan: ‘Het is een gerecht dat sinds de opening op de kaart staat en inmiddels flink geperfectioneerd is. Soms haal ik het van de kaart, maar mensen vragen er steeds naar.’ Jan omschrijft zijn kookstijl als experimenteel. ‘Ik probeer iedere smaakpapil op de tong iets te geven. Zo combineer ik zoet, zuur, zout en bitter met elkaar.’ Ook smaakcombinaties die niet voor de hand liggen komen aan bod. ‘Ik heb nu een gerecht met rode bietjes, cacao en mokka.’

RANTRÉE – Maastricht

In dit restaurant is een bijzondere rol weggelegd voor de wijnen. Alle wijnen  worden geselecteerd en geserveerd door Jennifer Silvius, die in 2012 verkozen werd tot Sommelier van het Jaar. Zij maakt een combinatie van wijnen van over de hele wereld, waarbij de provincie goed vertegenwoordigd is. Zo gaan verschillende gerechten vergezeld van wijnen van Kruisboom en Domein de Wijngaardsberg.

RantréeRestaurant Rentrée in Maastricht

De keuken is in de basis Frans, maar kent een knipoog naar Oosterse invloeden. Chef-kok Ralph Hermans (32) houdt van experimenteren. Bij de opening, tweeënhalf jaar geleden, was het mooiste gerecht op de kaart de krokant gebakken zwezerik met spelt risotto, witte asperges en miso. Het toont Hermans’ eigenzinnigheid.

BEEJEKURF – Venray

Restaurant De Beejekurf bestaat in juni zeven jaar. Sinds drie jaar is chef-kok Mathijs Jacobs (40) eigenaar. ‘Bij de start was bekend dat ik het restaurant over zou nemen. Vanaf dat eerste moment kon ik dus mijn eigen signatuur aan de gerechten geven. Nieuw en klassiek naast elkaar, authentiek en modern, eigentijds en nostalgisch.’ Jacobs laat zich nog steeds inspireren door gerechten van vroeger, beproefde recepten met een authentieke smaak. Zo denkt hij nog met liefde terug aan het suddervlees dat zijn moeder voor hem klaarmaakte.

Wie bij hem komt eten, moet volgens Jacobs absoluut de gerechten met asperges proberen. ‘Een echte seizoenfavoriet.’ In de winter komt het wild rechtstreeks van de plaatselijke jager. Liever iets anders? Het streven van De Beejekurf is om voor iedereen “BIJzonder” te zijn. Van kreeft tot asperges: ‘Voor iedereen maken we er elk seizoen een mooie beleving van!’

L’ATELIER – Gulpen

In het Limburgse heuvellandschap van Gulpen runnen Hans (47) en Ellen Kinkartz (41) restaurant l’Atelier. De kaart is Frans georiënteerd en volledig gevuld met regionale producten. ‘Alleen als het écht niet verbouwd kan worden in Nederland, kijken we over de grens,’ aldus chef-kok Hans.

In l’Atelier wordt gekeken naar de toekomst, zowel ten aanzien van de kooktechnieken als de koks. Regelmatig zetten Hans en Ellen stagiaires in voor de keuken en in de bediening. ‘Als je goede vakmensen wilt, moet je daar zelf ook een steentje aan bijdragen.’ Vier tot vijf keer per jaar verandert de kaart, met een enkele verandering van gerechten naar seizoen.

Eén gerecht is er echter altijd op terug te vinden: de tarbot met een korstje van pata negra, gerookte paddenstoeltjes en knolselderij. ‘Het beste gerecht van de kaart, maar alleen als mijn vrouw Ellen het brengt. Ze weet mensen heel goed in te schatten. Daarnaast is ze nog sommelier, dus adviseren kun je wel aan haar
overlaten.’

 

TerZake is een bijlage van Media Lab en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

‘Onze provincie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden’

Meer dan genoeg werkgelegenheid, een bloeiende kenniseconomie en een toenemende instroom van bewoners van buiten Limburg. Volgens gouverneur Theo Bovens is Limburg veel meer dan een provincie die een achterstand op de rest van het land inhaalt. ‘We zijn een economisch succesverhaal.’ ‘Limburg draagt meer dan gemiddeld bij aan het Bruto Nationaal Product. Feitelijk sponsoren … Continued

Lees verder

Een eeuw Limburgse biertraditie

Al een eeuw staat in het Noord-Limburgse vestingdorp Arcen een kleine brouwerij. Met innovatiekracht brengen de brouwers van de Hertog Jan Brouwerij hun passie voor Limburgs bier in de praktijk. Arcen ligt ten noorden van Venlo, stroomafwaarts aan de Maasoever. Bekender nog dan het vestingdorpje is zijn beroemdste inwoner, Hertog Jan. De bierbrouwer, een bekend … Continued

Lees verder

Heeft u wel eens gedacht over investeren in een motorjacht?

Linssen Yachts uit Maasbracht bouwt stalen motorjachten van 9 tot 18 meter. Dit soort jachten worden ‘waterverplaatsers’ genoemd: langzaam varende motorjachten die gebruikt worden op alle binnenwateren, kanalen, rivieren, kustwateren en zeeën van Europa. 100 procent Made in Limburg Op onze werf in Maasbracht worden alle werkzaamheden in-house uitgevoerd. Ontwerp, engineering, staalbouw, stralen, conserveren en … Continued

Lees verder

Pleisterplaatsen

‘s Lands meest bourgondische provincie heeft een rijk aanbod van hotels. Bestemming Limburg selecteerde de mooiste logementen voor u.

Lees verder

Meer woongenot met keramiek uit Maastricht

Al 130 jaar produceert Mosa tegels in Maastricht. De tegelfabrikant heeft de stad op de kaart gezet als keramisch centrum van Nederland. En doet daarmee oude tijden herleven. Het recept? ‘Onze kennis en technologie is zo ver doorontwikkeld, dat zie je terug in de tegel.’ De voetgangerstunnels onder bedevaartsplaats Mekka, Dubai’s hoogste toren Burj Khalifa, … Continued

Lees verder

Zakendoen kent geen grenzen

Voor ondernemers in onze meest zuidelijke provincie zijn België en Duitsland de achtertuin. Bestemming Limburg spreekt twee rasondernemers over de afzetmarkt voorbij de lange Limburgse landsgrens. ‘We hebben vrijwel nooit projecten boven Eindhoven.’ Limburgse ondernemers drijven het vaakst handel met bedrijven over de grens, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). … Continued

Lees verder

‘Hier gaan woonwensen nog in vervulling’

Een jaar geleden leek het nog onmogelijk: huizen die binnen enkele dagen worden verkocht, en dan ook nog eens boven de vraagprijs. Inmiddels is het weer dagelijkse werkelijkheid voor Michel Dohmen, voorzitter van de afdeling Limburg van de NVM. In het kielzog van de Randstad zit óók de Limburgse woningmarkt in de lift. Het getimmer … Continued

Lees verder

In de etalage

Op zoek naar een woning in Limburg? Er is een uitgebreid aanbod. In de etalage vindt u een uitgelezen selectie van te koop staande droompanden.

Lees verder

Limburg in cijfers

Limburg is de poort naar Europa. Om deze groene en heuvelachtige provincie heen loopt een lange landsgrens, die de provincie zijn internationale karakter verleent. Huizen zijn er goedkoper, de economie bloeit er op en de werkloosheid ligt er onder het landelijk gemiddelde. Ook de kwaliteit van het onderwijs neemt een vlucht. Start-ups domineren de vele … Continued

Lees verder

Wonen in een andere wereld

Al zes jaar verhuizen meer mensen naar Limburg dan er de provincie verlaten. Drie van hen vertellen over hun keuze voor Limburg en over hun wedervaren. ‘Het is hier elke dag vakantie.’ ‘De velden, de bossen, het buiten zijn, het ontdekken – dat zijn de herinneringen die ik heb aan mijn jeugd in Meerssen. Toen … Continued

Lees verder

‘Sprechen Sie Deutsch?’

Van alle studenten van Universiteit Maastricht komt de helft uit het buitenland. Dat maakt Maastricht tot de meest internationale studentenstad van Nederland. Wat verklaart de aantrekkingskracht van het ‘Mestreechse’ curriculum? En omgekeerd: welke invloed heeft het internationale gezelschap op de school en stad? Universiteit Maastricht bekleedt de veertiende plaats van meest internationale universiteiten ter wereld, … Continued

Lees verder

Naar buiten!

Limburg wentelt zich in de schoonheid van tientallen natuurgebieden. Een selectie van vijf hotspots die u gezien moet hebben. De Maasduinen: cultuurhistorisch erfgoed In Nationaal Park De Maasduinen vind je stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze zijn vlak voor het einde van de laatste ijstijd ontstaan, toen grote delen van Noord- en Midden-Limburg bedekt waren … Continued

Lees verder