Naar buiten!

Limburg wentelt zich in de schoonheid van tientallen natuurgebieden. Een selectie van vijf hotspots die u gezien moet hebben.

De Maasduinen: cultuurhistorisch erfgoed

In Nationaal Park De Maasduinen vind je stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze zijn vlak voor het einde van de laatste ijstijd ontstaan, toen grote delen van Noord- en Midden-Limburg bedekt waren met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen. Het merendeel van de paraboolduinen bevindt zich op Landgoed de Hamert. In dit gebied leven zeldzame dieren zoals de rugstreeppad, knoflookpad, zandhagedis en bever.

Naast de bijzondere natuur, is het gebied cultuurhistorisch interessant. Op het landgoed zijn grafvelden met vondsten van klokbekers gevonden waaruit blijkt dat er 4.000 jaar voor Christus al mensen leefden. Twee wandelroutes lopen langs het zogeheten Vorstengraf. Daarnaast zijn er sporen van de Tweede Wereldoorlog: kilometerslange loopgraven die door de Duitsers werden gegraven bij de inname van het gebied tussen de Maas en de Duitse grens. De loopgraven zijn goed zichtbaar vanaf de hoogste paraboolduinen.

Meer info: np-demaasduinen.nl

De Maasplassen: sport en spel op het water

Wie van watersport of -recreatie houdt, zit goed bij De Maasplassen. De Maasplassen, in zowel Belgisch als Nederlands Limburg, zijn kunstmatige meren die grotendeels in de twintigste eeuw ontstonden door grindwinning. Je kunt er varen, zeilen, roeien, surfen, duiken, waterskiën, meegaan op een rondvaartboot en vissen.

Maasplassen

De gezamenlijke oppervlakte van de plassen is ongeveer 30 km2 (ruim 3.000 hectare). In Nederland liggen de plassen tussen Thorn en Roermond, in directe verbinding met de Maas. Langs de plassen liggen restaurantjes, jachthavens, stranden, campings én natuurgebieden, zoals de Beegderheide en het Leudal.

Veel Maasplassen in België maken deel uit van het Rivierpark Maasvallei. Ook is er een naakstrand in natuurgebied Isabellagriend. Een pleziertocht maak je op de Willemsroute, van Roermond naar Maastricht.

Meer info: vvvmiddenlimburg.nl

De Groote Peel: vogels spotten in het hoogveen

Vogelliefhebbers kunnen in Nationaal Park De Groote Peel hun ogen en oren de kost geven. In dit hoogveengebied van circa 1.400 hectare waar vroeger turf werd gestoken, broeden zo’n negentig tot honderd vogelsoorten. Dit is te danken aan de combinatie van veel water, moeras, rust en de uitgestrektheid van het gebied.

Denk aan dodaars, grauwe gans, winteren zomertaling, blauwborst en kokmeeuw.Ook andere vogelsoorten zoals de kraanvogel, rietgans, klapekster en kolgans kun je hier spotten; zij zoeken in dit natuurgebied regelmatig naar voedsel.

In De Groote Peel zijn ook andere dieren te vinden, zoals vleermuissoorten, hermelijn, wezel, bunzing, wild zwijn, gladde slang, heikikker en de levendbarende hagedis. Bijzonder is ook de vegetatie. Je vindt er specifieke hoogveenplanten, zoals veenmos, zonnedauw en lavendelheide.

Meer info: nationaal-parkdegrootepeel.nl

De Meinweg: terrassen met uitzicht

Nationaal Park De Meinweg is 1.800 hectare groot en ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg, aan drie kanten omsloten door Duitsland. Het is een terrassenlandschap met grote hoogteverschillen: het Roerdal ligt 30 meter boven NAP en het Beatrixplateau ligt zelfs 80 meter boven NAP. De terrassen zijn in tienduizenden jaren ontstaan door de stroming van de Maas en verschuivingen in de aardkorst.

Meinweg

Het landschap varieert van bossen, heide, vennen tot beekdalen. Dit is het enige gebied in Limburg waar de adder nog voorkomt. Ook historisch gezien is De Meinweg aantrekkelijk. Tot het einde van de achttiende eeuw werd dit gebied bestuurd door veertien dorpen, waarvan er nu zes in Nederland liggen (waaronder Roermond) en acht in Duitsland. Vandaar ook de naam Meinweg, die afstamt van het woord ‘gemeyne’, wat ‘gemeenschappelijk’ betekent.

Meer info: np-demeinweg.nl

Brunssummerheide: bijzondere flora en fauna

Natuurgebied Brunssummerheide kenmerkt zich door een gevarieerd heuvellandschap met heide (bloeit in augustus), bossen, moerasgebieden, vennen en de Roode Beek. Ook in dit Zuid-Limburgse gebied vlakbij Heerlen: reeën, konijnen, hagedissen, groene kikker, ringslang, kamsalamander en de hazelworm.

Met een verrekijker kun je diverse vogels spotten, zoals spechten, wespendief, boomleeuwerik, boompieper, tapuiten, fluiters en de kuifmees. Bovendien loopt er regelmatig een herder met een schaapskudde. Daarnaast kunnen bomen- en plantenliefhebbers hun ogen de kost geven. Naast de naaldbomen, zijn er steeds meer inheemse bomen als de beuk, berk en inlandse eik. Bijzondere vegetatie is veenpluis, de vleesetende zonnedauw en zeldzame planten als beenbreek, witte snavelbies en wolfsklauw.

Meer info: natuurmonumenten.nl

 

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

‘Onze provincie heeft zichzelf opnieuw uitgevonden’

Meer dan genoeg werkgelegenheid, een bloeiende kenniseconomie en een toenemende instroom van bewoners van buiten Limburg. Volgens gouverneur Theo Bovens is Limburg veel meer dan een provincie die een achterstand op de rest van het land inhaalt. ‘We zijn een economisch succesverhaal.’ ‘Limburg draagt meer dan gemiddeld bij aan het Bruto Nationaal Product. Feitelijk sponsoren … Continued

Lees verder

Een eeuw Limburgse biertraditie

Al een eeuw staat in het Noord-Limburgse vestingdorp Arcen een kleine brouwerij. Met innovatiekracht brengen de brouwers van de Hertog Jan Brouwerij hun passie voor Limburgs bier in de praktijk. Arcen ligt ten noorden van Venlo, stroomafwaarts aan de Maasoever. Bekender nog dan het vestingdorpje is zijn beroemdste inwoner, Hertog Jan. De bierbrouwer, een bekend … Continued

Lees verder

Heeft u wel eens gedacht over investeren in een motorjacht?

Linssen Yachts uit Maasbracht bouwt stalen motorjachten van 9 tot 18 meter. Dit soort jachten worden ‘waterverplaatsers’ genoemd: langzaam varende motorjachten die gebruikt worden op alle binnenwateren, kanalen, rivieren, kustwateren en zeeën van Europa. 100 procent Made in Limburg Op onze werf in Maasbracht worden alle werkzaamheden in-house uitgevoerd. Ontwerp, engineering, staalbouw, stralen, conserveren en … Continued

Lees verder

Pleisterplaatsen

‘s Lands meest bourgondische provincie heeft een rijk aanbod van hotels. Bestemming Limburg selecteerde de mooiste logementen voor u.

Lees verder

Meer woongenot met keramiek uit Maastricht

Al 130 jaar produceert Mosa tegels in Maastricht. De tegelfabrikant heeft de stad op de kaart gezet als keramisch centrum van Nederland. En doet daarmee oude tijden herleven. Het recept? ‘Onze kennis en technologie is zo ver doorontwikkeld, dat zie je terug in de tegel.’ De voetgangerstunnels onder bedevaartsplaats Mekka, Dubai’s hoogste toren Burj Khalifa, … Continued

Lees verder

Zakendoen kent geen grenzen

Voor ondernemers in onze meest zuidelijke provincie zijn België en Duitsland de achtertuin. Bestemming Limburg spreekt twee rasondernemers over de afzetmarkt voorbij de lange Limburgse landsgrens. ‘We hebben vrijwel nooit projecten boven Eindhoven.’ Limburgse ondernemers drijven het vaakst handel met bedrijven over de grens, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). … Continued

Lees verder

‘Hier gaan woonwensen nog in vervulling’

Een jaar geleden leek het nog onmogelijk: huizen die binnen enkele dagen worden verkocht, en dan ook nog eens boven de vraagprijs. Inmiddels is het weer dagelijkse werkelijkheid voor Michel Dohmen, voorzitter van de afdeling Limburg van de NVM. In het kielzog van de Randstad zit óók de Limburgse woningmarkt in de lift. Het getimmer … Continued

Lees verder

In de etalage

Op zoek naar een woning in Limburg? Er is een uitgebreid aanbod. In de etalage vindt u een uitgelezen selectie van te koop staande droompanden.

Lees verder

Limburg in cijfers

Limburg is de poort naar Europa. Om deze groene en heuvelachtige provincie heen loopt een lange landsgrens, die de provincie zijn internationale karakter verleent. Huizen zijn er goedkoper, de economie bloeit er op en de werkloosheid ligt er onder het landelijk gemiddelde. Ook de kwaliteit van het onderwijs neemt een vlucht. Start-ups domineren de vele … Continued

Lees verder

Wonen in een andere wereld

Al zes jaar verhuizen meer mensen naar Limburg dan er de provincie verlaten. Drie van hen vertellen over hun keuze voor Limburg en over hun wedervaren. ‘Het is hier elke dag vakantie.’ ‘De velden, de bossen, het buiten zijn, het ontdekken – dat zijn de herinneringen die ik heb aan mijn jeugd in Meerssen. Toen … Continued

Lees verder

‘Sprechen Sie Deutsch?’

Van alle studenten van Universiteit Maastricht komt de helft uit het buitenland. Dat maakt Maastricht tot de meest internationale studentenstad van Nederland. Wat verklaart de aantrekkingskracht van het ‘Mestreechse’ curriculum? En omgekeerd: welke invloed heeft het internationale gezelschap op de school en stad? Universiteit Maastricht bekleedt de veertiende plaats van meest internationale universiteiten ter wereld, … Continued

Lees verder

Wereldse gerechten van eigen bodem

Limburg is een culinair paradijs. De zuidelijke keuken wordt geroemd, met zijn keuze voor lokale producten, seizoensmenu’s en gedurfde experimenten met internationale smaken. Vijf chef-koks en hun kookfilosofie. De Limburgse horeca liegt er niet om: met 4.570 vestigingen is er genoeg aanbod voor de Limburgers en toeristen om hun spijzen te nuttigen. Volgens het Centraal … Continued

Lees verder