Drie Zeeuwse groeibriljanten

Hoezo bolussen, boterbabbelaars en krulbollen? Zeeland is een innovatieve provincie. Bestemming Zeeland licht drie trendsettende ondernemers uit.

LUXIMPRINT, WEMELDINGE

Luximprint produceert optographics – transparante en grafische texturen, die in combinatie met dag- of kunstlicht decoratieve objecten opleveren. Denk aan producten als 3D-geprinte visitekaartjes, awards en visuele aankleding van beursstands. De Zuid-Bevelandse start-up is een spin-out van het onlangs verhuisde Luxexcel, een wereldwijde pionier van 3D-geprinte lenzen.

Medeoprichter Marco de Visser (34), die zeven jaar bij Luxexcel in marketing en sales werkzaam was, licht toe: ‘Luxexcel heeft na het realiseren van een goed doorontwikkelde lenzenkwaliteit zijn focus verlegd naar brillenglazen. We zijn heel blij dat we gebruik kunnen maken van hun opgebouwde netwerk en marktkennis uit voorgaande jaren. Door toepassing van innovatieve 3D-technologie creëren wij nu een heel eigen ontwerp binnen de wereld van decoratieve optical plastics.’ Luximprint hoopt met haar nieuwe toepassingen beeldend kunstenaars, interieurbouwers, standbouwers en signmakers aan te spreken.

ZEEWAAR, KAMPERLAND

In het zicht van werkeiland Neeltje Jans groeit in de Jacobahaven aan de Oosterscheldezijde van Noord-Beveland zeewier. Dat teelt het innovatieve Zeewaar, ’s lands eerste zeewierboerderij. De ‘boerinnen’ – Rebecca Wiering (49) en Jennifer Breaton (52) – spanden een kilometer aan touw met boeien parallel aan elkaar in het havenbassin. Onder die touwen en boeien groeit een volle oogst. De mineraalen eiwitrijke wieren worden het hele jaar door geleverd.

Voedselproducent ProLaTerre maakt er veganistische Zeeuwse Zeewierballen van. De Dutch Weed Burger bevat Zeewaars zeewier. ‘En menige chef-kok maakt er spannende gerechten mee,’ vertelt Wiering. Samen met andere zeewierboerderijen zet Zeewaar duurzame zeewierteelt in de Europese Unie op. Met als doel? Het tegengaan van de ‘ontbossing’ van de zee door zogenaamde ‘wildoogst’. Wiering: ‘Met duurzame teelt beschermen we de zee. Zeewierbedden filteren het water, nemen koolstofdioxide op, geven zuurstof af en beschermen de kust tegen erosie. Zeewier is het regenwoud onder water.’

VAM WATERTECH, BORSSELE

Borssele staat alleen bekend om zijn kerncentrale. Ten onrechte: het Zuid-Bevelandse plaatsje herbergt met VAM Watertech namelijk een zeer innovatieve ontwikkelaar en producent van waterzuiveringsinstallaties voor het verpakken en verwerken van aardappelen, groente en fruit. Een state-of-the-art innovatie is de waterbesparende aardappelprocesmachine. Vanuit Borssele wordt die wereldwijd geëxporteerd – van Rusland tot aan de Verenigde Staten.

Bij het bedrijf, in 1995 opgericht door de in de Zeeuwse agrarische sector opgegroeide Eduard van Antwerpen (47), werken 25 medewerkers. Zijn uitdaging is om de machines steeds kleiner en slimmer te maken, waardoor ze in zeecontainers verscheept kunnen worden naar de klanten wereldwijd. Van Antwerpen: ‘Met gepaste Zeeuwse bescheidenheid en gedrevenheid aan de wereld laten zien dat onze kennis en machines de juiste oplossing zijn voor een zuinige en veilige omgang met water in relatie tot de eindproducten van onze klanten. In Zeeland weten we als geen ander wat water is, en ook wat water en veiligheid betekenen. Veilig en zuinig omgaan met water, daar staan we voor.’

TerZake is een bijlage van Media Lab en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Gewilder dan hartje Amsterdam

Huizen in Zeeland zijn doorgaans goedkoop. De vierkantemeterprijs op de Zeeuwse eilanden ligt rond de 1.800 euro, terwijl deze in Nederland 2.210 euro bedraagt. Maar dat is niet overal in Zeeland het geval. Geld te besteden, maar is een strandhuisje te klein? Op Schouwen-Duiveland bouwt projectontwikkelaar Matthijs Zeelenberg aan het Dubai van Zeeland. Hiervoor worden … Continued

Lees verder

Duurzaam wonen

Zeeland investeert in de toekomst. In februari van dit jaar tekenden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid het Zeeuws Energieakkoord. Dit houdt in dat alle huizen in 2045 energieneutraal moeten zijn – vijf jaar eerder dan afgesproken in het landelijk energieakkoord. Woningen zijn straks dus niet meer aangesloten op het gasnet, maar hebben een … Continued

Lees verder

‘We omarmen het water als een vriend’

Overal waar je kijkt is er water, voorheen de vijand van de Zeeuwen, maar inmiddels de vriend die zorgt voor een innovatieve economie. Volgens Commissaris van de Koning Han Polman moet Zeeland het met bijna 400.000 inwoners niet hebben van de macht van het getal, maar van de kracht van het verhaal. Op een zomerse … Continued

Lees verder

Middelburg in de kijker als studentenstad

In 1608 vond een Middelburgse brillenslijper de telescoop uit. Vier eeuwen later plukken 25 studenten daar de vruchten van, nu op het University College Roosevelt voor het eerst astronomie gedoceerd wordt. ‘Ik denk dat ik mijn studenten op excursie door Zeeland stuur.’ Het duurde niet lang – slechts 400 meter moesten de telescopen van de … Continued

Lees verder

Het zoete leven in Zeeland

Wonen in de provincie met het kleinste aantal inwoners van Nederland heeft zo zijn charmes. Vijf Zeeuwen van elk een ander eiland vertellen waarom zij het liefst in Zeeland wonen. Vrij uitzicht over de polders en buren die op honderd meter afstand wonen. De ruimte in Zeeland was voor Marja en Vincent Krans (beiden 56) … Continued

Lees verder

De Zeeuwse delta: toegangspoort tot Europa

Eind dit jaar moet de fusie tussen het Nederlandse Zeeland Seaports en het Vlaamse Havenbedrijf Gent rond zijn. Alleen de aandeelhouders – zes gemeenten en twee provincies – moeten de plannen nog goedkeuren. CEO Jan Lagasse en zijn Belgische collega Daan Schalck zijn verheugd. ‘De lichten staan op groen.’ Uit de hele wereld komen goederen … Continued

Lees verder

Zeeland in cijfers

Zeeland is een provincie van overkanten. Als het helder is, kun je in Zeeuws-Vlaanderen de kustlijn van Zuid-Beveland zien. De overkant kenmerkt niet alleen het landschap, maar ook het dagelijks leven. Aan de ene kant biedt de provincie rust en ruimte, aan de andere kant een bruisende cultuur. Het is de provincie met de meeste … Continued

Lees verder

Wereldspeler onder brood- en banketbakkers

Het begon in 1900 met een goed recept voor beschuit. Anno 2017 is Zeelandia een van de grootste leveranciers van bakkerij-ingrediënten ter wereld. Het zal veel mensen verbazen: in Maastricht verkopen bakkers aanzienlijk meer witbrood dan collega’s in Leeuwarden. De Friese klant is juist tuk op vezelrijk donkerbruin brood. Of neem de tompouce. In Finland … Continued

Lees verder

Maritiem middelpunt

Al sinds de geboorte van zeeheld Michiel de Ruyter is Vlissingen een maritieme hotspot. De Koninklijke Marine en internationale vloten kunnen niet zonder de scheepswerf van Damen Schelde Naval Shipbuilding in de Westerscheldestad. Ruim vierhonderd schepen zijn er gedoopt sinds 1875. In dat jaar werd de toenmalige Koninklijke Maatschappij De Schelde opgericht. Het ruim een … Continued

Lees verder

Hotspot voor techneuten

Bèta-studies zijn belangrijk voor Zeeland. Vorig jaar schetste een overheidscommissie onder leiding van voormalig premier Jan-Peter Balkenende de toekomst van de Zeeuwse economie. De provincie moet een hotspot worden voor offshorebedrijven, op- en overslag en de smart en biobased industry. Voor energiebedrijven wordt de provincie een soort proeftuin, een laboratorium voor futuristische energieopwekking. 1.700 werknemers … Continued

Lees verder

Allemaal familie

Het Thoolse Roozemond is het oudste bedrijf van Zeeland. Het aannemers- en timmerbedrijf werd in 1650 opgericht door Cornelis Rosemont. Nu is Leendert Roozemond (58) eigenaar, maar de twaalfde generatie heeft in de persoon van zoon Leendert Willem Roozemond (26) al de dagelijkse leiding. Wat is het geheim van zo’n lange traditie? ‘Er is geen … Continued

Lees verder

Groeten uit Zeeland

Zeeland is een waterwalhalla. Maar deze vaar-, fiets- en wandelroutes bevatten ook ongerepte natuur, schilderachtige stadjes en spectaculaire panorama’s. WELVAART AAN HET WATER Picknicken op een onbewoond eiland. Duiken naar scheepswrakken en zeepaardjes. Of zeldzame vogels, wilde planten en kleurige orchideeën spotten vanaf het water. Het klinkt Caribisch, maar het kan allemaal gewoon in het … Continued

Lees verder

Superieure schelpen

Iedereen eet ze wel eens, maar nergens smaken ze zo lekker als in Zeeland. Hoe bereid je échte Zeeuwse mosselen? Twee koks over hun favoriete recept. Iedere Zeeuw heeft wel een herinnering die met mosselen te maken heeft. De eerste herinnering van chef en eigenaar Cas Zwemer (32) van het Zeeuws Mosselhuis in Westkapelle dateert … Continued

Lees verder

‘Je proeft het water, de wind en de zilte zeelucht’

Zeven restaurants met in totaal negen Michelinsterren telt Zeeland. De provincie staat aan de top van de haute cuisine in Nederland. Wat is het geheime recept voor het succes van de Zeeuwse kombuis? Per inwoner telt Zeeland de meeste sterrenrestaurants van Nederland. Naast de zeven etablissementen met één of twee Michelinsterren is er ook een … Continued

Lees verder

Cultuuragenda

Klassieke en moderne muziek, beeldende kunst, cabaret en een vleugje kerst… In Zeeland is dit najaar van alles te doen op cultureel gebied. FRIS EN FRUITIG Renesse Na een korte sabbatical komt een van de populairste cabaretduo’s van Nederland met een nieuw programma. In Geloof ons nou maar hebben Remco Veldhuis en Richard Kemper zich … Continued

Lees verder