Gezond van eigen grond

Klimaatdoelen en maatschappelijke wensen vragen om een transitie van het traditionele boerenbedrijf. Maar hoe is die stap te maken met economisch en ecologisch voordeel? De Gebiedscoöperatie Westerkwartier zoekt naar innovatieve manieren om landbouw en natuur met elkaar te verenigen.

De koeien grazen in de wei, terwijl weidevogels zich tegoed doen aan regenwormen. Op het eerste gezicht een idyllisch Nederlands tafereel. Maar in het Groningse Westerkwartier zit er veel meer achter, vertelt directeur Hans Bergsma (51) van de Gebiedscoöperatie. In deze maatschappelijke organisatie delen boeren, natuurbeheerders, ambtenaren en mensen uit het bedrijfsleven kennis en inzichten met elkaar. Doel is om urgente vraagstukken in het Westerkwartier op te lossen met innovatieve en duurzame maatregelen. ‘Boeren en natuurbeheerders staan van oudsher tegenover elkaar’, vertelt Bergsma. ‘In onze coöperatie ligt de focus op wat ons bindt en hoe we daar gezamenlijk meer uit kunnen halen. Samen kijken we hoe we business cases voor natuur en landbouw van de grond kunnen krijgen.’ Als voorbeeld noemt Bergsma projecten om de productie van voeding, landschapszorg en de lokale arbeidsmarkt te verduurzamen. Hij wil in eigen woorden ‘natuurinclusieve landbouw én landbouwinclusieve natuur’ waarbij het verlies aan biodiversiteit een halt kan worden toegeroepen.

REGIONALE VOEDSELKETEN

Sinds 2016 werkt de Gebiedscoöperatie aan een circulaire voedselketen, waarbij de productie, verwerking én afzet in eigen regio plaatsvinden. ‘In Groningen worden veel melk en aardappelen geproduceerd, terwijl de overheid en maatschappij vragen om meer diversiteit en duurzaamheid bij de productie daarvan. Dat moet ook economisch haalbaar zijn. Studenten zijn dat gaan uitzoeken. De boeren leveren nu diverse voedselproducten aan bedrijven in de regio. Interessant voor de boer vanwege prijs en volume, duurzamer dan vlees uit Brazilië en de consument vindt het prettig om te weten waar zijn lunch vandaan komt.’

LINZEN EN BONEN

De samenleving vraagt dat er minder vlees wordt gegeten, al was het maar vanwege de enorme CO2-uitstoot die met de intensieve veehouderij gepaard gaat. De natuur en het milieu zouden van een ander consumptiepatroon profiteren. Het boerenbedrijf moet dus veranderen, stelt Bergsma. ‘Dat betekent dat de boer met een veehouderij ook andere eiwitrijke voeding wil kunnen verbouwen, zoals linzen of bonen. Daarvoor is soms tijdelijk meer grond nodig. Een kans voor Staatsbosbeheer, dat land beschikbaar kan stellen. Als tegenprestatie geeft de boer weidevogels de ruimte om te broeden, of wilde planten de kans om te groeien.’ De omslag in de landbouw heeft ook betrekking op het onderwijs. ‘Er komen nieuwe banen in de regionale voedselketen, bijvoorbeeld om die CO2-neutraal in te richten. Daarom doen studenten van onder meer de Hanzehogeschool onderzoek naar optimale logistiek, milieuvriendelijke verpakkingen en het restafval van de slacht. Daar is weer energie van te maken. Door innovatie, nieuwe technieken, natuur en landbouw bijeen te brengen, willen we de cirkel rondmaken.’

TerZake is een bijlage van Media Lab en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Bestemming Groningen: nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van de jongste initiatieven en actualiteiten uit de provincie Groningen. NIEUW FORUM ACHTER ‘D’OLLE GRIEZE’ De Martinitoren domineert de skyline van de stad Groningen. Maar niet ver van de 96 meter hoge kerktoren ontstaat een nieuw beeldbepalend bastion. Hoewel de helft kleiner, zal het Groninger Forum een blikvanger worden met … Continued

Lees verder

‘Google en Groningen zijn een goede match’

In 2014 besloot internetgigant Google te investeren in een enorm datacenter in de Eemshaven. Dit jaar steekt de multinational nog eens een half miljard in uitbreiding van het complex. Directeur Pim van der Feltz van Google Nederland is trots op de samenwerking in de regio. In de uiterste noord-oosthoek van het land, net boven het … Continued

Lees verder

Mondiaal middelpunt

Vanuit de Randstad mag Groningen ver weg lijken, voor wie verder uitzoomt is de provincie een logistieke hotspot. Hier komen wereldwijde stromen van zeevracht, grondstoffen, elektriciteit, passagiers en massa’s aan digitale data samen. DUURZAAM STOPCONTACT DE EEMSHAVEN Met de bouw van grote energiecentrales groeide de Eemshaven uit tot het stopcontact van Nederland. De centrales voorzien … Continued

Lees verder

De stille kracht van het noorden

Er gaat niets boven zakendoen in Groningen. Dat vinden drie ondernemers met stevige wortels in de provincie. Korte lijntjes, een historie van innige samenwerking en een sterke vernieuwingsdrift maken deze bedrijven leidend in hun sector. Werkman Horseshoes Het beroep van hoefsmid mag dan eeuwenoud zijn, de manier waarop paarden worden beslagen is uitgegroeid tot een … Continued

Lees verder

Weg van de hectiek

De groei van het aantal inwoners in de provincie Groningen blijft achter bij de Randstad. Juist die rust werkt als een magneet op mensen van buiten. Vier inwoners vertellen waarom zij naar Groningen verhuisden – of terug verhuisden. ‘Als ik naar het noorden rijd, kom ik tot rust.’ In de dancewereld bestaan er geen 9 … Continued

Lees verder

Pionieren in de provincie

Met virtual-realitybrillen, blockchaintechnologie en drones krijg je pas echt een ander perspectief op innovatie in Groningen. VIRTUELE BEELDENTAAL VIEMR Het Groningse VIEMR begon acht jaar geleden met 360-graden-video’s. Een knap staaltje werk dat geen enkel bedrijf ze nadeed. En dus stonden grote reclamebureaus voor ze in de rij. ‘We filmden over de hele wereld’, zegt … Continued

Lees verder

Kansen in energie, chemie en digitaal

De provincie Groningen kleurt gestaag groen. Omdat het noorden van het land koploper wil zijn in de energietransitie, krijgen chemische bedrijven volop de ruimte om te experimenteren met kansrijke technologieën. In deze proeftuin bloeien de eerste planten al op. Een verkenning van de innovaties. In het uiterste puntje van Noord-Nederland, langs de rivier de Eems, … Continued

Lees verder

Infographic: Groningen in cijfers

De huizen zijn er (nog steeds) spotgoedkoop, er is meer dan genoeg werkgelegenheid en Groningen behoort tot de jongste steden van Europa. Er zijn ongerepte natuurgebieden zoals Nationaal Park Lauwersmeer, waar zelfs het Noorderlicht zich soms laat zien. De trots van de provincie is de 34 km lange Werelderfgoed-kustlijn, die ook nog eens dient als … Continued

Lees verder

Vitaal Groningen koestert de vooruitgang

De route naar het hart van Groningen bruist van de energie: langs het markante Groninger Museum, door de eclectische Folkingestraat en uitkomend op de gezellige Vismarkt. De stad bewijst dat het grootsteedse gevoel óók in het hoge noorden te vinden is. Wie uitstapt op het station van Groningen zal het direct opvallen: de vele jonge … Continued

Lees verder

Broedplaats voor een gezonde en duurzame wereld

Verf die energie kan opwekken. Met DNA-afwijkingen ziekten opsporen. Op de snel groeiende innovatiehotspot Campus Groningen wordt aan baanbrekende vindingen gewerkt. Nu nog klinken er rond het academisch ziekenhuis (UMCG) geregeld ambulance-sirenes. Op de nabijgelegen Healthy Ageing Campus, één van de twee locaties van Campus Groningen zijn ze goed te horen. ‘Maar ooit zal het … Continued

Lees verder

Staande panelen

Mede dankzij dit vrolijke legertje zonnepanelen is de Energy Academy Europe (EAE) het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Ze zijn in alle richtingen geplaatst, in een rechtopstaand en soms hellend patroon, over een oppervlakte van 4.000 m2. De hellingshoek van het dak ligt net onder de 20 graden: de ideale hoek voor optimale collectie van zonne-energie. … Continued

Lees verder

Alle druppels samen vullen een emmer

Steeds vaker trekken bewoners samen op om hun buurt te verduurzamen. Zo ook in de dorpen Ommelanderwijk en Zuidwending, waar al ruim dertig huizen zijn voorzien van zonnepanelen. Actieve dorpsbewoner Paul Joosten: ‘Van zo’n actie gaat een positieve sociale druk uit.’ Sinds de 61-jarige Paul Joosten met vervroegd pensioen ging, nu zes jaar geleden, slurpen … Continued

Lees verder

Mosterd bij de maaltijd

Echte Groninger mosterd is grof en heeft een pittige smaak. Zeer geschikt als smaakmaker van een lekkere Groninger mosterdsoep. Twee chefs vertellen hoe je die het beste bereidt. Markant aan het Groningse landschap zijn de uitgestrekte gele velden, gekleurd door de bloeiende brassica nigra, het zwarte mosterdzaad. Niet verrassend dus, dat Groningen zijn eigen mosterd … Continued

Lees verder

Culturele najaarsagenda

Eurosonic Noorderslag. Het werk van kunstenaarscollectief De Ploeg. En kleinkunstenaars Freek en Hella de Jonge die zichzelf tentoonstellen. Dit najaar bruist het in Groningen van de opvallende culturele activiteiten. Must-sees van typisch Nederlandse én internationale allure. TENTOONSTELLING KLEUR EN CONTRAST IN DE PLOEG Ter gelegenheid van 100 Jaar De Ploeg worden ruim 70 etsen, lithografi … Continued

Lees verder