Cultuuragenda

Oedipus. Jazz. De Vliegende Hollander. David LaChapelle. Bekijk hieronder wat u niet mag missen in uw vrije tijd. De culturele cocktail van dit voorjaar is even klassiek als controversieel. Overtuig uzelf.

OVER DE GRENS

Picasso: The Dream

Picasso in Londen

Voor het eerst in haar geschiedenis wijdt Tate Modern een expositie geheel aan Pablo Picasso. Meer dan honderd schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en foto’s werpen een nieuw licht op het voor Picasso zo belangrijke jaar 1932 waarin hij Marie-Thérèse Walter ontmoette.
The EY Exhibition Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy, tot 9 september in Tate Modern, Londen.

500 jaar Tintoretto

Vijf eeuwen geleden werd de Italiaanse schilder Tintoretto geboren. Reden voor het Musée du Luxembourg om aandacht te schenken aan het vroege werk van deze Venetiaanse kunstschilder, die het vak leerde van Titiaan.
Tintoret – Naissance d’un génie, t/m 1 juli in Musée du Luxembourg, Parijs.

Nicolas Schöffer in Lille

Retrospectief van Nicolas Schöffer (1912–1992), een Franse kunstenaar wiens installaties en maquettes zich op het grensvlak van kunst en technologie bevinden.
Nicolas Schöffer – Rétrospective, t/m 20 mei in Lille Métropole Musée d’Art Moderne (LaM), Lille.

 

MODE

De roaring twenties herleven

Het TextielMuseum besteedt aandacht aan de ‘bevrijdende mode’ uit de jaren ‘20, het zogeheten flappertijdperk. Ruim 150 jurken uit de privécollectie van de Britse verzamelaars Mark en Cleo Butterfield geven een beeld van deze energieke stijl.
1920 Jazz Age – Fashion & Photographs, t/m 27 mei in het TextielMuseum in Tilburg.

DANS

De som der delen

Gevarieerd dansprogramma van het Nederlands Dans Theater (NDT2) biedt zowel lyrisch als experimenteel werk. Het programma bestaat uit Short Cut van Hans van Manen, Mutual Comfort van Edward Clug en wereldpremières van Marina Mascarell (A Hefty Flood), en Sol León en Paul Lightfoot (Subtle Dust).
Sum Thoughts, t/m 12 mei op verschillende locaties van NDT2.

TENTOONSTELLING

LaChapelle in Nederland

Eerste grote solotentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf en regisseur David LaChapelle (1963) op Nederlandse bodem. Ruim zeventig werken, van stillevens en landschappen tot zijn extravagante en omstreden portretten van celebrities.
David LaChapelle – Good News for Modern Man, van 21 april t/m 28 oktober in het Groninger Museum.

De man die Monet leerde kijken

Overzichtstentoonstelling van de landschapsschilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891), die in Frankrijk een pionier van het impressionisme werd. Monet zei dat Jongkind ‘zorgde voor de opvoeding van mijn oog.’ Ook met werken van Boudin, Daubigny en Pissarro.
Jongkind & Vrienden, t/m 7 mei in het Dordrechts Museum.

THEATER

Familiedrama op de planken

De oorlog tussen Oost en West is gestreden en dictator Agamemnon keert huiswaarts. Daar heeft zijn vrouw een bloedstollende verrassing voor hem. Regisseur Theu Boermans maakte voor Het Nationale Theater een actuele bewerking van het klassieke drama van de Griek Aeschylos.
De Oresteia, van 7 april t/m 3 juni in de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui, Zaal 3 of de HNT Studio’s.

De ondergang van Oedipus

In Thebe heerst de pest. Dit zou een vloek zijn voor de onbestraft gebleven moord op koning Laïos. Koningszoon Oedipus gaat zelf op onderzoek uit. Zonder het te weten doodt hij zijn vader en trouwt hij zijn moeder. Toneelgroep Amsterdam maakte een eigentijdse bewerking van de klassieke tragedie van Sophocles.
Oedipus, van 5 april t/m 18 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam.

OPERA

De heerser vergeeft

Deze politieke én laatste opera van Mozart handelt over de vergevingsgezindheid van de Romeinse keizer Titus (79 na Chr.) Peter Sellars regisseerde de voorstelling en liet zich daarbij inspireren door de aanslagen in Parijs en Brussel.
La Clemenza di Tito, van 7 t/m 24 mei in de Nationale Opera & Ballet.

Verlossing door de liefde

Richard Wagners beroemde opera Der Fliegende Holländer gaat over de kapitein die gedoemd is om tot in de eeuwigheid over de wereldzeeën te zwerven. Alleen de eeuwige trouw van een vrouw kan de vloek opheffen. Duits gesproken met Nederlandse boventitels.
Der Fliegende Holländer van de Nederlandse Reisopera, van 20 april tot en met 9 juni in diverse theaters.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Cultuur delen met de buren

Nederlandse culturele instellingen van naam werken steeds vaker samen met partners uit het buitenland. Zo is Rembrandts dubbelportret van Marten en Oopjen aangekocht met steun van de Franse staat. Na restauratie hangen de twee schilderijen drie maanden in het Rijksmuseum en daarna drie maanden in het Louvre. Hoe komen zulke coproducties tot stand en wat … Continued

Lees verder