Scheiden in overleg

Echtscheidingsadvocaten hebben verschillende zienswijzen over de begeleiding van een echtscheiding. Of er nu een rechter aan te pas komt of niet, goed overleg tussen de scheidende echtelieden verdient altijd de voorkeur.

Voor veel van de circa 35.000 echtparen die jaarlijks uit elkaar gaan, staat het leven op zo’n moment flink op z’n kop. Volgens mediator-advocaat René de Haas (63), ook voorzitter van de Vereniging van Collaborative Professionals (VvCP), moet het echtscheidingsproces soepeler kunnen. ‘Mensen zijn door emoties overmand, zien door de bomen het bos niet meer en focussen daarmee te veel op details,’ is zijn ervaring.

‘Snel en goedkoop scheiden is bovendien funest,’ valt Dianne Kroezen (47) hem bij. Kroezen is advocaat-mediator en voorzitter van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). ‘Bijvoorbeeld door een mediator in te schakelen zonder actuele kennis van het familie- of vermogensrecht of, nog erger, door simpelweg via internet gedownloade formulieren in te vullen.’ Het andere uiterste — direct een gerechtelijke procedure starten — is volgens De Haas ook zeker niet verstandig. ‘De brief van een advocaat komt binnen als een bom, waardoor het conflict verder oploopt.’

Dat roept dan ook de vraag op: hoe moet het wel? Zowel Kroezen als De Haas is van mening dat de beste weg voor een echtscheiding is als beide partners met elkaar in overleg blijven. Zo kun je stap voor stap tot een oplossing komen (zie het stappenplan bij dit artikel).

Nuanceverschillen

Toch zijn er nuanceverschillen tussen de verenigingen die zij vertegenwoordigen. Mediator-advocaten die bij de VvCP zijn aangesloten, laten alle betrokken partijen bij aanvang van het scheidingsproces een contract ondertekenen waarin ze afspreken niet naar de rechter te gaan. Volgt er toch een procedure, dan mogen de tot dan toe betrokken deskundigen daarin geen rol hebben.

De vFAS is hier minder stellig in. ‘Hoewel ook wij streven naar een overlegscheiding, kan een uitspraak van de rechter soms toch bijdragen aan een oplossing,’ stelt Kroezen. ‘Zo kan de rechter de knoop doorhakken over de vraag of een bonus wel of niet moet worden meegenomen in de berekening van de alimentatie.’ In dat geval kan dezelfde advocaat de procedure wel voeren.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Familiezaken

In de familierechtpraktijk van advocaten en notarissen is de laatste jaren veel veranderd. Dat vraagt om andere kwaliteiten, legaltech en een stevig netwerk van niet-juridische specialisten. Negen experts delen hun visie op een veranderend vak. De ontwikkelingen binnen het familierecht Diny Louwen lopen uiteen van maatschappelijke trends tot juridische veranderingen. Zo neemt het aantal samengestelde … Continued

Lees verder

Themamonitor juridische diensten

Ook in deze editie van Legal presenteert TerZake u verspreid op deze site tientallen waardevolle (bedrijfs)namen, telefoonnummers en internetgegevens van geïnterviewde juridische deskundigen.  

Lees verder

De uitdagingen van legaltech

Of je de mogelijkheden die digitale middelen de advocaat bieden nu verwelkomt of niet, elk kantoor moet er iets mee. Voor partners zijn de digitalisering van het vak en de opkomst van legaltech vaak redenen om de positionering van het kantoor aan te passen. ‘Je zult strategische keuzes moeten maken.’ Er wordt vaak gezegd dat … Continued

Lees verder

Themamonitor juridische diensten

Ook in deze editie van Legal presenteert TerZake u verspreid op deze site tientallen waardevolle (bedrijfs)namen, telefoonnummers en internetgegevens van geïnterviewde juridische deskundigen.

Lees verder

De jacht op juridisch talent

Advocatenkantoren halen alles uit de kast om juridisch talent aan zich te binden. Toppers worden uitgenodigd voor kennismakingsdagen, soms zelfs in vestigingen in New York of Dubai. Dit jaar steeg het aantal vacatures bij de grootste juridische vacaturesite JBB maar liefst 20 procent. ‘Na jaren van geringe groei is dat een opmerkelijke ontwikkeling,’ zegt Martijn … Continued

Lees verder

Beslissende software

Wel of niet procederen bij een zakelijk conflict? Procesfinancier Redbreast ontwikkelde een programma dat kansen, verwachte netto-opbrengst, schikkingsruimte en kosten voor partijen berekent. Voor ondernemers is de afweging om te gaan procederen lastig. De kosten zijn hoog en het kan jaren duren. ‘Daarbij blijft de uitkomst vaak een black box,’ zegt Rein Philips (37), managing … Continued

Lees verder

‘Legaltech is een buzzword aan het worden’

Lang voordat Peter Reinders managing partner werd van advocatenkantoor Lexence promoveerde hij op een toegepast wiskundig onderwerp. Hoewel sommige algoritmen nog steeds inzetbaar zijn, biedt de toegenomen rekenkracht nieuwe perspectieven voor zijn kantoor. ‘De kansen liggen aan de bovenkant van de dienstverlening.’ Het aantal bedrijfstransacties is de afgelopen jaren fors gestegen. Denkt u dat dat … Continued

Lees verder

Themamonitor juridische diensten

Ook in deze editie van Legal presenteert TerZake u verspreid op deze site tientallen waardevolle (bedrijfs)namen, telefoonnummers en internetgegevens van geïnterviewde juridische deskundigen.  

Lees verder