Kunst in de provincie

Leeuwarden-Fryslân is in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Om die reden zullen de meeste culturele evenementen zich in de Friese hoofdstad afspelen. Maar ook andere Friese plaatsen spelen een rol van betekenis.

Drachten

Beyond Dada en De Stijl Part 1

Museum Dr8888 laat in Part 1 zien wat de kunstenaarsstromingen Dada, De Stijl en De Ploeg betekend hebben voor het modernisme in Fryslân. Met werken van onder anderen Josef Ongenae, Berend Hendriks en Peter Struycken.

Part 1 – 28 januari t/m 8 april 2018 in Museum Dr8888, Drachten


Drachten

De Liefde in 20 aktes

In de licht absurdistische theatervoorstelling De hereniging van de twee Korea’s spelen 9 acteurs 21 rollen in 20 bizarre, meeslepende maar herkenbare scènes over de liefde. In deze productie van Het Nationale Theater regisseert Eric de Vroedt onder anderen Mark Rietman, Tamar van den Dop en Betty Schuurman.

De hereniging van de twee Korea’s – 18 april 2018 in De Lawei in Drachten


Heel Friesland

Openingsweekend Leeuwarden-Fryslân 2018

Bij de aftrap voor LF2018, op vrijdagmiddag 26 januari, zullen alle Friese kinderen samen zingen. Ook de musea openen hun deuren. Een dag later worden op talloze locaties (van stadspoort tot café) theater-, kunsten muziekvoorstellingen gegeven. De officiële opening is om negen uur ’s avonds. Dat wordt een spektakelstuk: orkesten, koren en fanfares die op de vier stadspleinen staan opgesteld vormen samen een groot ensemble. Pronkstuk is het lied Seis oere thús van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma. Slottekst: ‘De klokken zingen voor ons’. En die klokken luiden: door heel Friesland!

26 – 27 januari 2018 in heel Friesland


Leeuwarden

Intriges aan het hof

Misdaad, seks en verwikkelingen, dat zijn de ingrediënten van de barokke opera Siroe, Re di Persia van Johann Adolf Hasse. In deze co-productie van de Nederlandse Reisopera en het Oldenburgisches Staatstheater vertolkt de Amerikaanse contratenor Nicholas Tamagna de hoofdrol.

Siroe, Re di Persia – 1 februari 2018 in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden


Leeuwarden

Theater met paarden

Het muziektheater-spektakel De Stormruiter is een van de grootste projecten van LF2018. Een epische vertelling over de strijd van de mens tegen het water, gebaseerd op de 19e-eeuwse novelle Der Schimmelreiter van Theodor Storm. Behalve bekende namen als Ellen ten Damme en Jelle de Jong doen ook ruim honderd Friese paarden mee.

De Stormruiter6 september t/m 7 oktober 2018 in WTC Expo in Leeuwarden


Sneek

Hartstocht op spitzen

Romeo en Julia is een van de beroemdste klassieke, romantische balletten. De dansuitvoering van het beroemde Shakespeare-verhaal over een onmogelijke liefde, op de meeslepende muziek van Prokofiev, wordt uitgevoerd door het Ballet van de Staatsopera van Tatarstan.

Romeo en Julia – 21 december 2017 in Theater Sneek


Sexbierum

De Pool en de Friezin

In het grootste glastuinbouwbedrijf van Friesland wordt een tragische liefdesgeschiedenis opgevoerd. Het is het waargebeurde verhaal van Friese en Poolse arbeiders die in de broeikassen van Sexbierum plotseling een lijk ontdekken. Een samenwerking van Theater De Lawei, Orkater en lokale muzikanten.

Lost in the Greenhouse – 13 april t/m 20 mei 2018 in de kassen van A.C. Hartman in Sexbierum


Heerenveen-Oranjewoud

Stillevens van Morandi

Hoewel hij ook landschappen schilderde werd de Italiaanse kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) vooral bekend door zijn stillevens van flesjes, vaasjes en potten die door hun opstelling en kleurschakering vaak een melancholieke sfeer oproepen. In deze tentoonstelling hangen ook werken waarin zijn woonplaats Bologna een rol speelt.

Giorgio Morandi en Bologna – 24 februari t/m 10 juni 2018 in Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud


Waddenzeekust

Landschapskunst

Hoe kun je het wad nog mooier maken? Het project Sense of Place is een lint van meer dan 25 kunstwerken dat langs de hele Waddenzeekust slingert en dwingt tot een andere blik op het landschap.

Sense of Place – Vanaf 30 april 2018 aan de Waddenzeekust


Afsluitdijk

Dijk voor het voetlicht

Ontwerper Daan Roosegaarde ontwikkelde een project van lichtkunstwerken voor de Afsluitdijk. Licht en duisternis spelen een grote rol in de installaties waarmee hij de 32 km lange dijk letterlijk in een nieuw licht zet. Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature zijn na zonsondergang gratis toegankelijk.

Icoon Afsluitdijk – t/m 21 januari 2018 van zonsonder- tot zonsopgang


Friese Elf Steden

Een fontein in elke stad

In 1997 werd de Elfstedentocht voor het laatst gereden. Hoogste tijd dus voor een nieuwe. Niet verbonden door ijs ditmaal, maar door het sprankelende water van fonteinen. Die werden voor de Friese elf steden gemaakt door kunstenaars uit elf verschillende landen. Bij de keuze werd gekeken naar een verband tussen het werk van de artiest en het karakter van de betreffende Elfstedenstad.

11Fountains – Vanaf 18 mei 2018 in de Friese elf steden


Leeuwarden

Femme Fatale

Honderd jaar na haar dood is in het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit te zien. Was de Friese Margaretha Zelle een spion? Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers wordt een beeld geschetst van een avontuurlijke vrouw die een exotisch leven leidde in een gevaarlijke tijd.

Mata Hari, de mythe en het meisje – t/m 2 april 2018 in het Fries Museum in LeeuwardenIJlst

Kerkhistorie

De Frijtinker is een muziektheaterstuk waarin de geschiedenis van de kerken van IJlst, vertelt door herbergierster Gearte, centraal staat. De voorstelling maakt deel uit van Under de Toer, een LF2018-project van 32 manifestaties die in één van de meer dan 750 kerken in Friesland plaatsvinden.

De Frijtinker – 1 t/m 6 januari 2018 in kerken en op locatie in IJlst

 

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Liefde & dood tussen de groenten

Als Culturele Hoofdstad van Europa staat Leeuwarden dit jaar niet alléén in de schijnwerpers. Heel de provincie Fryslân is het kunstzinnige middelpunt van het oude continent. Met onder meer een drietal op zichzelf staande theaterproducties. Regisseur Titus Tiel Groenestege schetst de totstandkoming van het eerste deel, dat als Lost in the Greenhouse in première gaat. … Continued

Lees verder

Friesland varia

Pareltje van Nederland Strand, duinen, kwelders en bossen – nergens anders vind je zo’n rijke natuur als op de Waddeneilanden. In 2016 wonnen de Wadden de titel van het mooiste Nederlandse natuurgebied, een verkiezing die was uitgeschreven door toenmalig staatssecretaris Van Dam (PvdA). Geen wonder dat de eilandengroep een van de populairste  vakantiebestemmingen is. Een … Continued

Lees verder

‘De Fries is een vrije, ondernemende wereldburger’

Watersport, en uitjes naar de Waddeneilanden – zo kennen we het mooie  Friesland. Maar voor Arno Brok, Commissaris van de Koning, is Friesland ook een geliefde woonbestemming, een culturele hotspot en een powerhouse in agrarische innovatie en watertechnologie. Kortom, een complete provincie. ‘It bêste lân fan ’e ierde’ – met deze aan het Friese volkslied … Continued

Lees verder

Gedistilleerd in een nieuw jasje

Distilleerderij Boomsma in Leeuwarden is groot geworden met typisch Friese dranken als beerenburger en jenever. Nu verovert het familiebedrijf de markt met een hippe gin. ‘We gaan met onze tijd mee, maar blijven ook eigenwijs’, zegt directeur Chantoine Boomsma. In trendy cocktailbars slaat de Boomsmaprimeur goed aan. De dry gin in vierkante fles met retro-logo … Continued

Lees verder

Alles is water

Meer dan 40 procent van het Friese land is bedekt met water. Zowel de historische stadjes als het waterrijke buitengebied vormen een uniek landschap dat in alles vrijheid ademt. Ontdekkingstoch door het moeras Kent u de roep van de blauwborst, het baardmannetje en de bruine kiekendief? Ze zijn te horen in het Nationaal Park De … Continued

Lees verder

Het geheim achter ‘made in Friesland’

Wat er aan goederen wordt geproduceerd gaat het hele land, zelfs de hele wereld over. Maar het belangrijkste exportproduct van de Friezen is hun eigenzinnige mentaliteit. ‘Hier geldt nog: een man een man, een woord een woord.’ Het Friese volkslied bezingt de frije sin van zijn bewoners en omschrijft dat als rjocht, sljocht en trou, … Continued

Lees verder

De Friese meren in je achtertuin

Een huis aan het water in Zuidwest-Friesland is vanuit de halve provincie bevaarbaar. Geen wonder dat veel bekende Nederlanders in de gewilde woningen naast meren, poelen en kreken neerstrijken. ‘Hier wonen is ultieme vrijheid.’ De wintermaanden zijn een zware dobber voor de echte watersporter. De boot ligt aan wal, de zeilen zijn gestreken en opgeborgen. … Continued

Lees verder

Speld in de hooiberg

Niet alleen in de Randstad, ook in Friesland neemt de woningmarkt in enkele regio’s overspannen trekjes aan. Uitschieters zijn de Waddeneilanden waar recreatiewoningen tegen ‘Amsterdamse prijzen’ van de hand gaan. Huizenzoekers in Ljouwert (Leeuwarden) moeten er tegenwoordig snel bij zijn. Bij Duinstra Makelaars staat een gemiddeld huis – mits goed onderhouden – hooguit enkele dagen … Continued

Lees verder

Het kleintje dat groot durfde te dromen

Iepen mienskip is Fries voor open gemeenschap. Met dat thema won Leeuwarden-Fryslân de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De jury bleek gecharmeerd door het verhaal van een provincie die met kunst zijn Calimero-complex wil overwinnen. Volgend jaar mag Leeuwarden zich de Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Sjoerd Bootsma (38) vertelt over het geheim van … Continued

Lees verder

Een zaak van eb en vloed

Natuurgebieden, brede stranden en de allesoverheersende Noordzee en de Waddenzee: op Werelderfgoed de Waddeneilanden is alles uiteindelijk een zaak van eb en vloed. Ook voor de 1,3 miljoen badgasten. Vlieland: kleurig schilderij Wie op Vlieland vertoeft, begrijpt direct waarom de Wadden een Werelderfgoed zijn. Zonlicht op duintoppen. Dwalen door bos, duin en strand. Surfen, raften, … Continued

Lees verder

Innovatie in het bedrijfsleven

Twee Friese start-ups zijn in de prijzen gevallen bij Trendship 2017, een jaarlijks innovatieevenement voor bedrijven uit Noord-Nederland. Wervingen selectiebureau Effectus-HR won de prijs voor de beste Jonge Ondernemer. Door gebruik te maken van online marketingtechnieken weet het bedrijf geschikte kandidaten voor vacatures te vinden. De nadruk ligt daarbij op posities die lastig te vervullen … Continued

Lees verder

Friesland stoomt vluchtelingen klaar voor werk

Een inburgeringscursus alleen is vaak niet genoeg om een nieuwe Nederlander op de arbeidsmarkt te laten instromen. Hoewel vluchtelingen vaak staan te popelen om aan het werk te gaan, sluiten hun vaardigheden niet altijd aan op de Nederlandse arbeidsmarkt. In Friesland is daar een oplossing voor bedacht. Het Friesland College biedt jonge vluchtelingen een schakeltraject … Continued

Lees verder

Terugkeer van de universiteit

In september 2018 zal een universiteit in Friesland zijn deuren openen. Daarmee herleven oude tijden: vanaf 1585 huisvestte Frjentsjer (Franeker) de op twee na oudste universiteit van Nederland. Deze Universiteit van Franeker, waar onder andere de filosoof René Descartes (1596-1650) studeerde, werd in 1811 onder het bewind van Napoleon Bonaparte opgeheven. Volgend studiejaar opent het … Continued

Lees verder

Koekje erbij?

Van oudsher worden er nergens zoveel koekjes gegeten als in het noorden van het land. Neem het Frysk dúmke, ofwel Fries duimpje, een anijskoekje dat menig Fries bij de koffie serveert. Twee meesterbakkers over hun geheime recept. In Friesland is koek al eeuwenlang een dagelijks product. Omdat suiker en stroop in de provincie overvloedig voorradig … Continued

Lees verder