Van de Alpen tot aan Tirol en het Pools-Tsjechische Reuzengebergte, TerZake duikt in de wereld van de wintersporter. Daar waar Nederlandse gezinnen trouw zijn aan hun bestemming, ruilt een groeiende groep freeriders de voorverwarmde skigondel in voor een off piste-avontuur.
Al sinds de jaren zestig komt de koninklijke familie in het Oostenrijkse wintersportoord Lech, een traditie die koning Willem-Alexander trouw voortzet. Ook zijn onderdanen blijken zeer honkvast. Oostenrijk staat steevast op nummer één als wintersportbestemming: ruim de helft (54 procent) van de 1 miljoen wintersportvakanties gaat richting Tirol en andere populaire regio’s, blijkt uit de jaarlijkse enquête van marktonderzoeksbureau NBTCNIPO onder zo’n 11.000 Nederlandse wintersporters.
De Nederlander wil niet te veel gedoe en hij wil worden ontzorgd’
Afgelopen seizoen was er wel sprake van een kleine trendbreuk: Duitsland neemt plek twee over van Frankrijk als wintersportbestemming. Onderzoekster Judith van Delft (25) van NBTC-NIPO licht toe: ‘Onze oosterburen profiteren van de trend dat het aantal korte vakanties en daarmee de vakantiefrequentie is toegenomen. Het Sauerland snoept marktaandeel af van Tirol, het veruit populairste skigebied onder Nederlanders. Een verklaring kan de aantrekkende economie zijn, waardoor mensen meer geld hebben om uit te geven aan een extra weekendje Duitsland.’
Doorslaggevende details
Dat de wintersporter niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, kan Bert Romani (57) beamen. De commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, die onder meer een reisverzekering aanbiedt en de online community wintersport.nl beheert, zegt daarover: ‘De Nederlander wil niet te veel gedoe en hij wil worden ontzorgd .
‘We doen elk jaar veldonderzoek namens onze vereniging en dan vragen we mensen naar hun keuzes en ervaringen. Zo vroeg ik een moeder in Oostenrijk waarom ze al zestien jaar naar Hinterglemm gaat, een druk en toch wel duur wintersportoord. Haar antwoord: ‘‘Het is toch perfect dat de skischool lekker midden in het dorp begint? Kijk, daar kan geen enkel marketingonderzoek tegenop, want in bijna alle 400 skigebieden die ik ken begint de skischool midden in het dorp,’ aldus een lachende Romani.
Het zijn in zijn ogen de kleine details die voor Nederlanders echt het verschil maken: dat gezellige familiepension of die leuke skileraar voor de kinderen.
Skizekerheid
Waar de Nederlander qua locatie honkvast is, stelt hij steeds hogere eisen aan de kwaliteit, aldus Romani. Het allerbelangrijkste is de skizekerheid,
bij voorkeur met echte sneeuw, maar dat is geen harde voorwaarde. Romani: ‘Mensen willen niet in een groene of bruine weide terechtkomen. Dan maakt het ook niet uit of er echte sneeuw of kunstsneeuw ligt. Als ze maar een lekkere wintersportvakantie hebben met volop skiplezier.’
Romani ontwaart in het boekgedrag een aantal voorzichtige trends. Daar waar de Nederlandse familie vaak al in september of eerder de gangbare skigebieden boekt, zoekt de vijftigplusser zonder kinderen zijn genoegens in exclusievere oorden, zoals Zwitserland en — tot een aantal jaren geleden sterk in opkomst — Italië.
Romani: ‘Het Italiaanse Zuid-Tirol is in populariteit gestegen onder de oudere doelgroep die wil onthaasten en genieten van een heerlijke lunch en een goed glas wijn op de bergtop. Dat gaat ten koste van Zwitserland, dat sinds de loskoppeling van de Zwitserse frank en de euro qua verblijf duurder is geworden.’ Ook de enquête van NBTCNIPO bevestigt: horeca en boodschappen worden in Zwitserland gewaardeerd met een forse onvoldoende.
Op zoek naar avontuur
Een opkomende trend is dat een steeds grotere groep mensen op zoek is naar een authentieke ski- of snowboardervaring en bewuster het avontuur aangaat. Met als gevolg een groei in het aantal last minuteboekingen. Arjen de Graaf (37) weet als fervent wintersporter en medeoprichter van freeride-community WePowder — motto: ‘Poeder is een keuze’ — als geen ander welke kick sommige skiërs nastreven. ‘Het fenomeen freeride kun je betitelen als een gecontroleerd avontuur,’ zegt De Graaf. ‘Het zijn door de bank genomen mannen tussen de 35 en 50 jaar met een bovenmodaal inkomen of studenten met veel vrije tijd die naar de best mogelijke skiomstandigheden op zoek zijn.’
Op sommige plekken is de band met de natuur gewoon wat verdwenen en gaan mensen op zoek naar authenticiteit’
Volgens hem is het een reactie op de drukbevolkte, overgeorganiseerde skigebieden met gereserveerde parkeerplaatsen en voorverwarmde skigondels. De Graaf: ‘Op sommige plekken is de band met de natuur gewoon wat verdwenen en gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Ze willen zelf die berg oplopen en de mooiste plekken uitzoeken om naar beneden te skiën. Aan freeriden zijn wel risico’s verbonden, vandaar dat we freeriders vanuit onze community ook uitgebreid informeren over de noodzakelijke voorbereiding (zie de tips onder aan de pagina).’
Freeriden is zelfs zo populair geworden dat subgroepen de populairste freeride-plekken, zoals Chamonix in Frankrijk, beginnen te mijden. De Graaf: ‘Je kunt het vergelijken met Biarritz, dé surfspot van Europa. Het is er superdruk. Je moet er ’s morgens om half acht zijn om als eerste door de verse poedersneeuw te kunnen glijden. Daardoor zijn kleinschalige hotspots als Champex-Lac in Zwitserland en het Italiaanse Prali in opkomst, waar je ’s ochtends nog met een man of vijftig de dag begint. We zien de lokale middenstand door het opkomende freeridetoerisme opbloeien.’ Net als alle andere avonturiers lijkt ook de avontuurlijke skiër voortdurend op zoek naar de perfecte plek.