Oostenrijk in vogelvlucht

Met beschermde natuurgebieden, een rijke historie en een eigentijdse cultuur is Oostenrijk meer dan alleen een wintersportbestemming en in elk jaargetijde prettig wonen.

Golfbestemming

Naar Oostenrijk gaat u doorgaans om te skiën, maar de glooiende landschappen lenen zich ook uitstekend voor golf. De jury van de International Association of Golf Tour Operators riep Oostenrijk in 2005 uit tot de onontdekte golfbestemming van het jaar. De golfbanen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, liggen relatief dicht bij elkaar en bieden een variatie aan terreinen en moeilijkheidsgraden.

Natuurlijk Oostenrijk

Ondanks de vele aangelegde skipistes is er in Oostenrijk nog volop ongerepte natuur. Zo beslaan de bergketens van de Alpen driekwart van het land en telt het Oostenrijkse landschap ontelbaar veel meren en bossen. Meer dan een kwart van Oostenrijk bestaat uit beschermd natuurgebied. Op die manier worden de unieke flora en fauna die het land kent behouden. Er zijn zes nationale parken, 47 natuurparken, en zeven biosferenparken. Bezoekt u bijvoorbeeld eens Hohe Tauern, het grootste nationale park van Centraal-Europa. Dit park huisvest de grootste berg van Oostenrijk, de hoogste watervallen van Europa en de grootste gletsjer van de Oostalpen. Behoefte aan iets behapbaarders? Het Thayatal, een natuurgebied aan de grens met Tsjechië, is het kleinste natuurpark van Oostenrijk en is te voet te bewonderen.

Koffiehuiscultuur

Wenen noemt zichzelf de koffiehuishoofdstad van de wereld. Niet voor niets, want koffiedrinken is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Op z’n Oostenrijks koffiedrinken doet u met een stuk taart erbij. De bekendste Oostenrijkse taart is de Sacher-Torte, een droge chocoladetaart met abrikozenmarmelade en chocoladeglazuur, geserveerd met ongezoete slagroom. Deze taart is in 1832 bedacht door Franz Sacher, die van de Oostenrijkse politicus Klemens von Metternich de opdracht had gekregen een nieuwe taart te verzinnen. Een echte Sacher-Torte herken je aan het koppelstreepje: de namaakvariant wordt onder de naam ‘Sachertorte’ verkocht. Voor een stuk echte Sacher-Torte gaat u naar Hotel Sacher of een van de Sachercafés, waar jaarlijks zo’n 360.000 taarten met de hand worden gebakken. De beste namaaktaart vindt u bij Patisserie Demel.

Van verleden én heden

Schitterende paleizen en kastelen met prachtig onderhouden tuinen, statige operagebouwen en authentieke koffiehuizen… Wenen staat bekend om zijn grandeur. Maar naast de historische must-visits biedt de Oostenrijkse hoofdstad ook een eigentijdse, bruisende cultuur. Zo is de Naschmarkt het culinaire hart van Wenen. De markt van meer dan een kilometer lengte biedt plaats aan talloze eetkraampjes, waar zowel traditionele lekkernijen als buitenlandse producten worden verkocht, en is omgeven door cafés en barretjes. In de winter kunt u hier glühwein drinken; in de zomer koopt u hier hapjes voor een picknick in het park.

Voor luxe kledingmerken is het centrum van Wenen de aangewezen plek, maar voor de typisch Oostenrijkse minimalistische stijl bezoekt u het zevende district, gelegen tussen het Museums-Quartier en de Mariahilfer Strasse, waar de boetieks van jonge ontwerpers te vinden zijn. Creatievelingen kunnen hun hart ophalen in het Freihausviertel, een wijk grenzend aan de Naschmarkt. Hier vindt u concept stores en galeries, maar kunt u ook goed eten en drinken in een van de vele hippe cafés en eetzaken die de wijk rijk is.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

De slag om het vakantiehuis

De belangstelling voor een tweede huis in Nederland is ongekend. Aan de kust droogt het aanbod op, en dus zien makelaars in Drenthe, Gelderland en Limburg de vraag naar recreatiewoningen toenemen. Maar wat als de markt verandert? Half januari kopte het Algemeen Dagblad  ‘Bijna geen vakantiehuisjes meer te koop’. Het artikel volgde op een persbericht … Continued

Lees verder

Zwitserland in één oogopslag

Zwitserland lonkt voor tweedehuizenbezitters. Met zijn eigen fiscale regelgeving, toerisme het hele jaar door en een hoge levensstandaard. En vergeet niet het majestueuze natuurschoon. Zwitsers schoon Vroeger trokken patiënten met longziekten als tuberculose naar de Zwitserse bergen. Nog steeds heeft Zwitserland een uitstekende luchtkwaliteit. Maar niet alleen de Zwitserse lucht is schoon, het land mag … Continued

Lees verder

Luxer dan thuis

Een grote groep toekomstige tweedehuizenbezitters snakt naar luxe. Zij willen geen dertien-in-een-dozijn-vakantiepark. Hoe verleiden projectontwikkelaars de welgestelde gast? Een villa van Familieresort PUUR Exloo in Drenthe Een smart-tv met Netflix, snel internet, een design-gashaard en een eigen sauna. Bovengemiddeld comfort is wat investeerders willen met hun recreatiewoning. Projectontwikkelaar Kontour Vastgoed speelt daar met Familieresort PUUR … Continued

Lees verder

‘Zorg dat je recreatiewoning de beauty contest wint’

Je spaargeld steken in een vakantiehuis. Dat levert naast eigen plezier nog iets op. Maar volgens Roeland Kimman (58), woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), is voorzichtigheid geboden. Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (Foto: Friso Keuris) Hoe beoordeelt u de markt voor recreatiewoningen? Vertoont die overspannen trekjes? ‘De vraag … Continued

Lees verder