Trends op de lange latten

Skiërs en snowboarders nemen steeds vaker een verlanglijstje mee naar hun wintersportbestemming. Ze willen variatie in ski-activiteiten, flexibele pistetijden, langere seizoenen en een meer duurzame beleving. Acht vragen en antwoorden.

1. Zit de wintersport weer in de lift?

Het lijkt er wel op. Neem Oostenrijk, dat met 58 procent marktaandeel onze populairste wintersportbestemming is. Het land rapporteerde het afgelopen jaar een recordaantal boekingen uit Nederland: ruim 1,1 miljoen. Ook Frankrijk meldt een stijging van het wintertoerisme, in seizoen 2017-2018 werden er 11 procent meer Nederlandse verblijven geboekt dan een jaar eerder. Zwitserland mocht ruim 2 procent meer Nederlanders verwelkomen, maar heeft de dure Zwitserse Frank tegen. De Zwitserse skigebieden investeren fors in skiliften, pistebully’s en bergrestaurants, terwijl de prijzen voor skipassen gelijk blijven.

Genieten op hoog niveau

Culinaire hoogstandjes plus een majestueus uitzicht: dit zijn de opvallendste pisterestaurants van Europa.

Dineren zoals James Bond, met een martini shaken not stirred? In de strak ontworpen Ice Q bovenop de Gaislachkogl nabij Sölden waant de bezoeker zich even 007. Niet vreemd, want een belangrijke scène uit de Bond-film Spectre werd hier opgenomen.

 

Geschiedenis, uitzicht, twee Michelin-sterren: L’Atelier d’Edmond heeft het allemaal. Gesitueerd in het traditionele bergdorp Le Fornet, Val d’Isère, presenteert chef Benoît Vidal eersteklas cuisine in een authentieke setting.

Fiore di Pietra bovenop Monte Generoso is ook wel bekend als de Stone Flower vanwege de hypermoderne architectuur van Mario Botta. Sterrenchef Luc Bassan verwerkt veel Italiaanse invloeden, terwijl zijn restaurant uitkijkt op de Noord-Italiaanse meren.

 

Familierestaurant Chez Vrony in Zermatt heeft een lange historie, een kaart vol lokale specialiteiten en biedt uitzicht op de Matterhorn. Er wordt organisch gekookt en het malse vlees komt uit de eigen Alpenwei.

2. Zijn die gasten de skivakantie anders gaan beleven?

Toch wel. De gemiddelde Nederlander gaat vaker op wintersport, maar blijft korter. Ook overnacht hij meer luxueus dan voorheen. Dat laatste uit zich in betere accommodaties, een regelmatig bezoek aan goede restaurants en een grotere behoefte aan variatie.

3. Variatie in skiën?

Juist. Wat te denken van het uit Noorwegen overgewaaide skijøring: op ski’s voortgetrokken worden door een paard. Of speed flying: een combinatie van skiën en paragliden. Wie wil, kan zelfs op ski’s naar een yogakamp.

4. Het wordt dus drukker, hoe gaan de wintersportgebieden daarmee om?

Door spreiding van toeristenstromen te stimuleren. In veel Franse en Zwitserse gebieden bieden ze flexibele skipassen aan. Daarmee kun je zelf kiezen op welke dagen je de piste op gaat. De druk om te moeten skiën – omdat er nu eenmaal betaald is voor een skipas – wordt hiermee weggenomen. Skiliftexploitanten in Zwitserland bieden vaker dynamische prijsmodellen aan waarbij de prijs van de skipas afhankelijk is van de verwachte drukte. Die prijsflexibiliteit komt ook in Oostenrijk veel voor. In het Zillertal kun je bijvoorbeeld aan ‘early morning skiing’ doen. Vroege vogels hebben dan een maagdelijke piste voor zichzelf, tegen een gunstige prijs.

5. Welke rol speelt duurzaamheid in de wintersportgebieden?

Het staat er al jaren op de agenda. In Oostenrijk won het plaatsje Werfenweng al sinds 2003 tal van duurzaamheidprijzen. Het Franse Tignes-Val d’Isère kreeg in 2016 als eerste skigebied ter wereld een Green Globe Award voor energiebesparing en natuurbescherming. In Morzine, vlakbij de Zwitserse grens, biedt hotel Le Dahu zijn gasten een stevige korting aan wanneer ze per elektrische auto naar de pistes afreizen. En elf Zwitserse wintersportplaatsen zoals Bettmeralp, Wengen en Zermatt zijn geheel autovrij.

6. Hebben ze last van de klimaatverandering?

Ze zijn in elk geval op warmere winters voorbereid. Alle voorname wintersportgebieden, vooral die in Oostenrijk, beschikken inmiddels over sneeuwkanonnen. Overigens is het begrip ‘kunstsneeuw’ onjuist: dit suggereert het gebruik van chemicaliën terwijl de opgespoten sneeuw uit zuiver water bestaat.

Ook dat is mogelijk: eerst skiën in de Alpen om ‘s middags te zonnebaden aan de Côte d’Azur

7. Wordt het skiseizoen langer gemaakt?

Het lijkt er op dat de lente, met zijn langere dagen en zachtere temperaturen, steeds nadrukkelijker wordt benut. Veel Franse en Oostenrijkse bergdorpen organiseren in dat seizoen festivals en tentoonstellingen. Skipassen zijn dan vaak gratis voor kinderen. Ook volwassen beginners kunnen gratis skiles krijgen.

8. En als we toch een stad willen bezoeken?

Zo’n 80 kilometer ten zuiden van de Franse pistes vind je Nice. Als je wilt kun je ‘s ochtends skiën en ’s middags aan het strand liggen. Lyon, Annecy, Salzburg en Grenoble zijn andere boeiende culturele hotspots die niet zo heel ver van de skigebieden af liggen. In Innsbruck is het zelfs mogelijk om vanuit de stad de pistes te bestijgen.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Wintersport, maar dan anders

Op wintersport en dan de ski’s thuislaten? Het is minder gek dan het klinkt. Er zijn steeds meer toeristen die wintersportlanden opzoeken voor andere uitstapjes dan pisteskiën, snowboarden en langlaufen. En ze worden op hun wenken bediend. Nog steeds vormen skiën en snowboarden de hoofdmaaltijd voor de wintersporter. Naar schatting valt slechts vijf procent van … Continued

Lees verder

Salzburgerland, voor buitenmens en cultuurliefhebber

Salzburgerland staat bekend om zijn indrukwekkende aantal skipistes. De Oostenrijkse deelstaat heeft echter veel meer te bieden, zoals een prettig klimaat in winter en zomer én belangrijke culturele highlights. De stad Salzburg en de vele festivals bieden een veelzijdig aanbod voor vakantiegangers. Salzburgerland in vogelvlucht. Sprookjesachtig Salzburg toont rijke geschiedenis De barokke stad Salzburg is … Continued

Lees verder

Op zoek naar Lee Man Fong

We weten relatief weinig over de ‘Nederlandse jaren’ van de Chinees-Indonesische kunstenaar Lee Man Fong. Een tentoonstelling van zijn werk in Den Haag moet daar verandering in brengen. De organisator hoopt bovendien op nieuwe informatie over Lee Man Fong. De in China geboren Lee Man Fong (1913-1988) was paleisschilder van de eerste Indonesische president Soekarno. … Continued

Lees verder

Ski’s af, dansschoenen aan

Wintersportvakanties staan naast hun sportieve activiteiten ook bekend om het feest aan het eind van de dag. Festivals spelen daar handig op in met evenementen die beide belevenissen combineren. Zo organiseert Tomorrowland dit jaar voor het eerst een wintersporteditie in Alpe d’Huez. De après-ski is vaak het hoogtepunt van een dagje op de piste. Na … Continued

Lees verder

Cultuuragenda

Après-ski kunt u ook anders vieren. In een museum. Of in een galerie, filmzaal of circus. De wintersportgebieden bieden komend seizoen een interessant cultureel programma. Zeer de moeite waard, en schnapps drinken in een bomvolle Stube kan altijd nog. OOSTENRIJK Van het circus tot portretfotografie Het Winterfest is een van de beroemdste circusfestivals ter wereld. … Continued

Lees verder