Wat niemand u vertelt bij het kopen van uw waterwoning

Prachtige vergezichten. Zo het water op kunnen, of erin plonzen. Wonen aan het water heeft zo zijn charmes. Maar het vraagt ook onderhoud, omgaan met (ongenode) gasten en onvoorspelbare verzoekjes. 5 praktische tips.

1 – Gevederde vrienden

 

U bent niet de enige die dol is op uw stekje aan het water. U deelt uw woonplezier ook met eenden, zeemeeuwen en ganzen. Nou ja vrienden: hun uitwerpselen zijn lastig te verwijderen van uw dek of veranda, en zitten vol parasieten waar kinderen ziek van kunnen worden. Wilt u ze verjagen, dan kunnen ze behoorlijk agressief uit de hoek komen. Wat helpt, is om ze niet te voeren. En neem een hond.

2 – Onverwacht bezoek

“Hallo! We waren in de buurt, dus we dachten…” U kent dat wel: onverwacht bezoek op elke vrije dag dat de zon schijnt. Reken ook op vrijpostige verzoeken, zoals of ze een weekendje weg mogen vieren in uw waterwoning. En is het huis wellicht beschikbaar in de vakantie? Of om een bijzondere verjaardag, feest of huwelijk te vieren? Zorg voor voldoende pakken koffie en limonade op voorraad, leg een appeltaart in de vriezer en volg, indien nodig, een assertiviteitscursus om vaker nee te zeggen.

3 – Hard werken

Lekker in de ligstoel genieten van de voorbijvarende bootjes? Helaas. Voordat u achterover kunt leunen, is er werk aan de winkel. De boot vraagt onderhoud. De veranda moet nog mosvrij worden gemaakt. En is de aanlegsteiger nog wel stevig genoeg?

Daarnaast stelt het waterschap een onderhoudsplicht aan eigenaren van grond langs een sloot of kleine vaart. De waterdoorgang moet vrij zijn, dat is uw verantwoordelijkheid. U moet de slootkant maaien. Planten, kroos en vuil moet u uit het water halen. In sommige gevallen moet u zelfs op gezette tijden baggeren. Vraag na bij de gemeente of het waterschap wat uw plichten zijn.

4 – Niet weg te zzzlaan

Fladderende vlinders, dansende libellen en zingende cicaden: wonen aan het water is een lust voor het oog. Maar er zijn ook minder leuke insecten. Met name steekmuggen zijn talrijk op en aan het water. En wee u voor knutten. Hoewel deze steekvliegen vrijwel onzichtbaar klein zijn, is hun steek er niet minder om. De huid zwelt er sterk van op, gevolgd door een branderig en jeukend gevoel. Huismiddeltjes als vitamine B en schaaltjes azijn neerzetten helpen niets. Ook insectenwerende middelen als DEET werken niet tegen de knut. Draag ’s avonds een shirt met lange mouwen en een lange jurk of broek, investeer in goede horren en houd ramen en deuren gesloten.

5 – Natte voeten

Het klimaat verandert. Volgens het KNMI wordt het in Nederland warmer en natter, met meer wateroverlast door zware regenbuien. Dat heeft gevolgen voor woningen aan het water: zo is de kans op schade groter. Ook neemt het risico op overstromingen en verzakkingen toe. Laat u goed informeren over de mogelijkheden om uw woning klimaatbestendig te maken.

Maar: goed voor de gezondheid

Twijfelt u na het lezen van deze nadelen over uw waterpaleisje? Niet nodig. De voordelen wegen sterk op tegen de nadelen. Behalve dat waterwoningen over het algemeen een goede investering zijn, is bewezen dat wonen aan het water goed is voor de gezondheid. Het vermindert stress en geeft minder kans op hooikoorts (want minder pollen). Daarnaast dragen de frisse lucht en het meer bewegen – of dat nu is door varen, zwemmen of de steiger boenen – bij aan een betere gezondheid. En boven alles: het heerlijke gevoel dat u op vakantie bent als u thuiskomt.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Permanent wonen in een natuurgebied

Villa Parc Arcen werkt als een magneet op huizenkopers die willen profiteren van de gunstige kavelprijzen en het unieke landschap. Bijna een derde van de kopers van de kavels van Villa Parc Arcen is afkomstig uit de Randstad. Door de stijgende huizenprijzen daar verleggen ze hun aandacht naar het zuiden van het land. In Arcen … Continued

Lees verder

Waterrijke hotspots van het Veerse Meer tot Lauwersoog

Geen vakantiehuis biedt zoveel vrijheid als een optrekje aan de waterkant. Wie het geluk heeft er één te kunnen bewonen, stapt zo vanuit de achtertuin zijn bootje in. En het uitzicht is onbetaalbaar. Voor iedereen. Op deze tien trekpleisters zien ze de zon in het water schijnen. 1) De Friese Meren hebben de wind in … Continued

Lees verder

Grote dromen komen uit in kleine huisjes

Met het grote Noordzeestrand in het westen, het schone Grevelingenmeer aan de oostkant en uitgestrekte natuurgebieden rondom is de Kabbelaarsbank een verborgen parel halverwege de Zeeuwse Brouwersdam. ‘Het gaat ons om de wauw-factor.’ Alsof ze er altijd al geweest zijn: zo zijn de tiny houses door Greenhuus ontworpen. Deze kleine, compacte huisjes liggen ruimtelijk verspreid … Continued

Lees verder

Op een onbewoond eiland

Waarom zou je naar de Wadden gaan als je zelf een eiland kunt kopen? Nederland telt er honderden en die trekken steeds meer kopers aan. ‘’s Zomers meren we op ons eigen eilandje aan. ’s Winters schaatsen we erheen.’ Wat het ultieme eilandgevoel is? Steven Stavast (37) hoeft er niet lang over na te denken. … Continued

Lees verder

‘ Vakantieparken van nu bieden toegankelijke luxe’

Pal aan het Leukermeer, midden in Nationaal Park De Maasduinen, komt een luxe resort met ruime vakantievilla’s. Recreanten zullen er haast vergeten dat ze in Nederland zijn. Dat zegt Don van Schaik (49) van Dormio Leisure Development. Don van Schaik Dormio Marina-Resort Leukermeer wordt een vakantiepark voor watersporters, wandelaars en fietsers. Hoe gaat het vakantiepark … Continued

Lees verder

Een pied-à-terre, midden in het land

Ondernemer Robert Hubers woont sinds acht jaar in Oostenrijk. Mist hij het Hollandse landschap, dan pakt hij zijn koffers en gaat naar vakantiepark Harderwold. Hij is daar eigenaar van vier villa’s, die hem behalve rust het nodige rendement opleveren. Het huis van de Nederlandse ondernemer Robert Hubers (60) in Oostenrijk ligt op een berg. ‘Kijk … Continued

Lees verder