Waterrijke hotspots van het Veerse Meer tot Lauwersoog

Geen vakantiehuis biedt zoveel vrijheid als een optrekje aan de waterkant. Wie het geluk heeft er één te kunnen bewonen, stapt zo vanuit de achtertuin zijn bootje in. En het uitzicht is onbetaalbaar. Voor iedereen. Op deze tien trekpleisters zien ze de zon in het water schijnen.

1) De Friese Meren hebben de wind in de zeilen

De ware watersporter is ’s zomers op de Fryske Marren (de Friese Meren) te vinden. Op de Fluessen, het Heegmeer en het Sneekermeer is het één groot feest van zeilboten, platbodems, sloepen en motorjachten. Het  vaargebied is immens, omdat de meren met elkaar in verbinding staan. De provincie investeerde de afgelopen jaren fors in verbetering van vaarwegen en uitbreiding met aquaducten. Daardoor kunnen schepen met een staande mast Friesland makkelijker doorkruisen.

Water is zijn gewicht in goud waard

De populariteit van een vakantiehuis blijft groeien, mede dankzij de aanhoudend lage spaarrente. In 2017 werden 4.330 recreatiewoningen verkocht, een toename van 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor1 . Zeeland blijft – net als de Waddeneilanden – ongekend populair. De aantrekkingskracht van water wordt onderkend door projectontwikkelaars en ondernemers. Terwijl nieuwbouw op de Wadden beperkt mogelijk is, spreekt de NVM in Zeeland van een bouwhausse. Aan de randen van de Zeeuwse eilanden verrijzen luxueuze woningen, vaak met eigen aanlegsteiger. Hoewel de markt relatief klein is, groeide het aantal transacties in Flevoland met 40 procent. De gemiddelde transactieprijs nam in deze regio met 22 procent toe. Ook de Friese en Overijsselse meren lieten volgens de NVM lichte prijsstijgingen zien in 2017. Voor een recreatiewoning betaalden kopers gemiddeld het meest op de Waddeneilanden (€ 351.188 in 2018), gevolgd door Zeeland (€ 190.034) en de Friese en Overijsselse meren (€ 166.697).

1 DE NEDERLANDSE MARKT VOOR RECREATIEWONINGEN, NVM 2018.

Friesland is ook geliefd om zijn achterland met uitgestrekte weilanden, statige boerderijen en oudhollandse dorpjes. Geen wonder dat er in de provincie talloze vakantieparken zijn verrezen. Rondom plaatsjes als Terherne, Terkaple, Langweer, Elahuizen en Sloten staan comfortabele recreatiewoningen. Eigenaren leggen hun boot aan bij hun eigen aanlegsteiger of in de dichtstbijzijnde jachthaven. Maar ook voor mensen zonder boot heeft Friesland zijn charme. Vanaf een terrasje is het vermakelijk om te zien hoe schippers en bemanning hun boot in de sluis proberen te manoeuvreren.

2) De Alde Feanen: idylle in het riet

Romantischer kan bijna niet: slechts met de boot je vakantiehuis kunnen bereiken. Het Nationale Park De Alde Feanen (Oude Venen) bestaat uit meren, petgaten, rietlanden , struwelen en moerasbossen. Het gebied kent ook heel wat eilanden, op sommige waarvan fraaie huizen staan. Hoewel ’s zomers best wat pleziervaart voorbijtrekt vanuit Eernewoude, zijn eigenaren verzekerd van rust en privacy.

Af en toe staat er zo’n optrekje te koop. ‘Je betaalt ook voor de locatie en dat heeft zijn prijs’, vertelt NVM-makelaar Laurens Beimers (44). ‘Je zit midden in een prachtig natuurgebied en veel woningen zijn alleen per boot bereikbaar. Gas, water en elektra zijn geen vanzelfsprekendheid maar daar zijn goede oplossingen voor.’ Volgens Beimers is luxe en comfort mogelijk, al liggen de (ver)bouwkosten uiteraard hoger dan op het vasteland. ‘Veel woningen hebben rietgedekte kappen. Op de zachte veengrond verdient ook een goede fundering aandacht.’ Er zijn in het waterrijke veengebied overigens ook woonarken aanwezig.

3) Het Venetië van het noorden

In Giethoorn filevaren met Aziatische toeristen – dat wil niemand. Maar met een vakantiehuis op steenworp afstand hoeft dat ook niet. Een tochtje ’s avonds, als de dagjesmensen zijn vertrokken, is aangenamer. Bovendien is Giethoorn dan op zijn mooist en heeft u al die pittoreske bruggetjes, rietgedekte boerderijen en bloeiende hortensia’s aan de wallekant voor uzelf. Vroeger vervoerden punters turf over deze “Venetiaanse” waterwegen; nu zijn het sloepen en motorbootjes.

4) De Weerribben, een groen doolhof

Nabij Giethoorn lonkt De Weerribben: het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Plassen, meren, slootjes, kreken, moerassen en uitgestrekte rietakkers vormen een groot labyrint waar vogels als de wielewaal, de blauwborst, de rietzanger en de lepelaar zich thuisvoelen. Het natuurschoon laat zich nog het beste verkennen per kano. Dan is de spotkans op zeldzame vogels ook het grootst. De Wieden, met de grote veenplassen Belterwijde en Beulakerwijde, is het waterrijkste deel van de Weerribben.

5) De metamorfose van de Maasplassen

Het is niet de meest voor de hand liggende provincie. Toch heeft ook Limburg zijn eigen watergebied. De Maasplassen, nabij Roermond, ontstonden uit grindgroeven in de uiterwaarden van de Maas. Met de komst van stranden, jachthavens en campings transformeerden de grindgaten tot een aantrekkelijk recreatiegebied. Watersporters hebben dertig vierkante kilometer aaneengesloten plassen tot hun beschikking.

Projectontwikkelaar Arcus Zuid start begin volgend jaar met de bouw van Maasresidence Thorn, vernoemd naar het nabijgelegen witte dorpje. Het vakantiepark zal bestaan uit luxe vakantiewoningen, appartementen en een jachthaven. Er zijn overigens al vakantieparken in de buurt. Zo staan vlakbij het dorpje Heel recreatiewoningen aan de Boschmolenplas, dat veel duikers trekt om zijn heldere water.

6) Loosdrechtse Plassen: ook voor de kleine beurs

Tussen Hilversum, Utrecht en Amsterdam liggen de Loosdrechtse Plassen, vijf aan elkaar verbonden recreatieplassen. In de uithoeken van de meren staan, verstopt in het groen, fraaie buitenhuizen van BN’ers en succesvolle ondernemers. Fijne stekjes liggen ook aan de “Kalverstraat”; die zijn gebouwd op palen en kijken aan weerszijden uit op water. Vanaf de voorkant is het genieten van passerende bootjes. Achter het huis heerst rust, omdat het natuurgebied daar beschermd is. Enkel peddelende kano’s en kwetterende vogels komen voorbij. Het is niet moeilijk om verliefd te worden op zo’n optrekje, maar kopers moeten daarvoor flink wat geld neertellen: de vraagprijs begint bij vijf ton. Wie een minder gevulde portemonnee heeft kan zich echter ook een vakantiehuis permitteren. Zo heeft recreatiepark De Boomhoek regelmatig chalets, caravans of bungalows in de verkoop. Vanaf vijftigduizend euro kunnen eigenaren hun boot aan de eigen kade leggen en zo de Plassen opvaren. Het vaarplezier is er niet minder om.

7) Het weidse uitzicht van het IJsselmeer

Weids water met steeds wisselende wolkenvelden: het IJsselmeer is altijd anders. Langs de kust herinneren plaatsjes als Hindeloopen, Workum, Stavoren, Urk, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn aan het rijke handelsverleden. Tegenwoordig is het grootste meer van Nederland vooral geliefd bij waterrecreanten met een groot zeil- of motorjacht; voor boten met een diepgang van meer dan anderhalve meter zijn de Friese en Overijsselse Meren niet zo geschikt. Rondom het IJsselmeer zijn vakantieparken gebouwd. Zoals Makkum Beach Resort, zo’n vijf kilometer onder de Afsluitdijk.

Bovenop een dijk, en uitkijkend op het IJsselmeer, staan ‘Dijkvilla’s’. De ‘Vissersvilla’s’ hebben een eigen aanlegsteiger. Er is ook een strand opgespoten, met een boulevard en watersportfaciliteiten. Makelaar Arnold Walinga (46) van Kingma & Walinga Makelaardij uit Makkum signaleert dat de belangstelling voor vakantiehuizen groeit naarmate het zomerseizoen nadert. Hij wijst kopers wel op de komst van windmolens, over twee jaar. ‘Sommigen vinden dat spijtig, anderen halen er de schouders over op. Zij accepteren dat windmolens bij onze toekomst horen.’

8) Eiland van Maurik, waterpret in de Betuwe

‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan,’ dichtte Hendrik Marsman in 1936. Veelgeprezen is ons landschap tussen de rivieren, met zijn uiterwaarden, kribben, terpdorpen en stuwwallen. In de jaren zeventig ontstonden campings en jachthavens op de rivieroevers. Het Eiland van Maurik, midden in de Betuwe aan de Nederrijn, is er zo één. Met een zandstrand, afgedamde waterplas, jachthaven, horeca en volop vertier is het recreatiepark geliefd bij families van jong tot oud. In 2014 liet ondernemer Lennard Kempers (51) aan de kade van de jachthaven vijftig strandhuisjes plaatsen. ’s Winters worden ze weggehaald vanwege het hoge water. Twee jaar geleden kreeg het park er ook rivierlodges bij. Die kijken uit op de rivier en kunnen wél het hele jaar gebruikt worden.

9) Met de boot het Veerse Meer op

Zeeland is de meest geliefde provincie voor een stek aan het water. Vooral in het exclusieve topsegment komt er veel nieuwbouw bij, constateert de NVM in zijn jaarlijkse rapport over de markt voor recreatiewoningen. Nabij het Veerse Meer verrijst Harbour Village, met 71 watervilla’s en acht strandvilla’s. Alle optrekjes hebben een inpandig boothuis zodat eigenaren met hun sloep zo het water op kunnen.

Dichter bij de kust, op loopafstand van het Noordzeestrand en het Veerse Meer, werd Groote Duynen gerealiseerd. De ‘Zandvilla’s’ zijn in het duinlandschap geïntegreerd. Ook nieuwbouwproject Felixkade behoort tot het duurdere segment. De woningen, die tussen de 5 ton en 1,2 miljoen kosten, liggen op vier landtongen in de jachthaven van het plaatsje Kamperland. Elke villa heeft een eigen aanlegsteiger. Waarom dure vakantiewoningen in Zeeland zo populair zijn? Omdat permanente bewoning wordt toegestaan, zeggen makelaars. Elders in het land mag dat vaak niet.

10) Het Lauwersmeer: de laatste wildernis

De meeste mensen die Lauwersoog bezoeken, pakken meteen de boot naar Schiermonnikoog. Zonde, want de natuur rondom het dorpje is óók de moeite waard. Het Nationaal Park Lauwersmeer wordt wel de laatste wildernis van Nederland genoemd. Veel bijzondere dieren komen er voor, zoals de zeearend, reeën, wilde paarden, vossen en Schotse hooglanders. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en kan zich meten met het Yellowstone Park in Noord-Amerika en het Great Barrier Reef in Australië.

‘Mensen zijn vaak verrast door het natuurschoon’, zegt ondernemer Jelle Bos (40), eigenaar van een camping, rederij, restaurant en een paviljoen aan het Lauwersmeer. Voor natuurliefhebbers bouwt Bos er zo’n vijftig recreatiewoningen, zowel appartementen als duurzame huizen. Te voet, tijdens een wadlooptocht of per boot kun je de Waddenzee verkennen. Aan de overkant van Lauwersoog, in Anjum, ligt Landal Esonstad. Het vakantiepark heeft huizen in Oudfriese stijl aan het water. Lauwersoog verwacht dat het toerisme stijgt met de opening van een Werelderfgoedcentrum. Daar komen exposities over de Waddenzee, een zeehondenopvangcentrum en horeca-faciliteiten.

TerZake is een bijlage van New Skool Studio en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Elsevier Weekblad. De thematiek komt tot stand op basis van wensen van adverteerders en de artikelen worden door onafhankelijke journalisten gemaakt.

Permanent wonen in een natuurgebied

Villa Parc Arcen werkt als een magneet op huizenkopers die willen profiteren van de gunstige kavelprijzen en het unieke landschap. Bijna een derde van de kopers van de kavels van Villa Parc Arcen is afkomstig uit de Randstad. Door de stijgende huizenprijzen daar verleggen ze hun aandacht naar het zuiden van het land. In Arcen … Continued

Lees verder

Grote dromen komen uit in kleine huisjes

Met het grote Noordzeestrand in het westen, het schone Grevelingenmeer aan de oostkant en uitgestrekte natuurgebieden rondom is de Kabbelaarsbank een verborgen parel halverwege de Zeeuwse Brouwersdam. ‘Het gaat ons om de wauw-factor.’ Alsof ze er altijd al geweest zijn: zo zijn de tiny houses door Greenhuus ontworpen. Deze kleine, compacte huisjes liggen ruimtelijk verspreid … Continued

Lees verder

Op een onbewoond eiland

Waarom zou je naar de Wadden gaan als je zelf een eiland kunt kopen? Nederland telt er honderden en die trekken steeds meer kopers aan. ‘’s Zomers meren we op ons eigen eilandje aan. ’s Winters schaatsen we erheen.’ Wat het ultieme eilandgevoel is? Steven Stavast (37) hoeft er niet lang over na te denken. … Continued

Lees verder

‘ Vakantieparken van nu bieden toegankelijke luxe’

Pal aan het Leukermeer, midden in Nationaal Park De Maasduinen, komt een luxe resort met ruime vakantievilla’s. Recreanten zullen er haast vergeten dat ze in Nederland zijn. Dat zegt Don van Schaik (49) van Dormio Leisure Development. Don van Schaik Dormio Marina-Resort Leukermeer wordt een vakantiepark voor watersporters, wandelaars en fietsers. Hoe gaat het vakantiepark … Continued

Lees verder

Wat niemand u vertelt bij het kopen van uw waterwoning

Prachtige vergezichten. Zo het water op kunnen, of erin plonzen. Wonen aan het water heeft zo zijn charmes. Maar het vraagt ook onderhoud, omgaan met (ongenode) gasten en onvoorspelbare verzoekjes. 5 praktische tips. 1 – Gevederde vrienden   U bent niet de enige die dol is op uw stekje aan het water. U deelt uw … Continued

Lees verder

Een pied-à-terre, midden in het land

Ondernemer Robert Hubers woont sinds acht jaar in Oostenrijk. Mist hij het Hollandse landschap, dan pakt hij zijn koffers en gaat naar vakantiepark Harderwold. Hij is daar eigenaar van vier villa’s, die hem behalve rust het nodige rendement opleveren. Het huis van de Nederlandse ondernemer Robert Hubers (60) in Oostenrijk ligt op een berg. ‘Kijk … Continued

Lees verder