achtergrond

Obama: Laat cynisme en pessimisme los

Door Elif Isitman - 23 april 2016

De Amerikaanse president Barack Obama is nog steeds in Groot-Brittannië om een Brits vertrek uit de EU af te wenden. Zaterdag sprak hij opnieuw in de Britse hoofdstad Londen.

Hij riep de Britse jeugd op om ‘pessimisme en cynisme te laten varen’  tijdens de tweede dag van zijn driedaagse bezoek aan Groot-Brittannië, meldt BBC.

Handelsverdragen

Vrijdagavond waarschuwde hij de Britten en zei dat hun land ‘achteraan in de rij moet aansluiten’ bij handelsverdragen met de Verenigde Staten als een Brexit werkelijkheid wordt.

Zijn aanwezigheid en speeches wekken woede op bij de Brexit-campagne. Leider van de Britse eurosceptische UKIP-partij Nigel Farage beschuldigde Obama ervan als trekpop te fungeren voor de regering van premier David Cameron, die campagne voert tegen een Brexit. Bovendien vindt Farage het ‘irrelevant’ wat Obama vindt.

Lees ookObama waarschuwt ‘als vriend’ voor gevaren van Brexit2015-06-07 16:37:06 US President Barack Obama (R) and Britain's Prime Minister David Cameron talk during a bilateral meeting on the sidelines of the G7 Summit at the Schloss Elmau castle resort near Garmisch-Partenkirchen, in southern Germany on June 7, 2015. AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Invloed

Obama benadrukte op zaterdag de noodzaak van lange termijn-denken, vooral in de context van een Brexit. ‘Geef niet op alleen omdat armoede na vijf jaar nog niet is uitgeroeid’. Ook sprak hij over de steeds kritischer wordende houding ten opzichte van moslims op het Europese continent. ‘Er is een klein deel van een groep dat de islam inzet voor perverse doeleinden’.

In juni mogen de Britten naar de stembus voor een referendum over een eventuele Brexit. Vrijdag sprak hij in een gezamenlijke persconferentie met Cameron. Hij drukte de Britten daarbij op het hart dat hun invloed binnen de EU er toe doet: ‘Ik denk niet dat de Britse invloed op de wereld afneemt door de EU, maar dat deze juist vergroot wordt,’ aldus Obama.

Het pro-EU kamp gaat aan kop in de peilingen en heeft de steun van internationale organisaties als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en NAVO. Ook Obama heeft al aangegeven tegen een Brexit te zijn, maar hij nam nog nooit zo’n uitgesproken positie in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.