cultuur

Journalist en columnist Henk Hofland (88) overleden

Door Tom Reijner - 21 juni 2016

Journalist, columnist en schrijver Henk Hofland is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was zijn leven lang verbonden aan NRC Handelsblad en de voorlopers van de krant.

Hofland begon zijn journalistieke loopbaan op 1 mei 1953 als buitenlandredacteur. Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad tot aan de fusie met de Nieuwe Rotterdamsche Courant in 1970.

Columns

De twee bladen gingen vanaf dat jaar op in NRC Handelsblad. Daarna was hij columnist, politiek commentator, essayist en romancier. Een van zijn bekendste werken dateert uit 1972, Tegels lichten (of Ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten).

Hofland groeide op in Rotterdam, en maakte daar in 1940 het nazi-bombardement op de stad mee. In zijn latere journalistieke werk zou hij vaak refereren aan deze ingrijpende gebeurtenis. Hofland was vaste deelnemer aan het discussieprogramma van de VPRO-radio, Welingelichte kringen.

Prijzen

Zowel voor NRC als de Groene Amsterdammer schreef hij een wekelijkse column over politiek, en daarnaast had Hofland in NRC ook een column onder het pseudoniem S. Montag, genaamd ‘Overpeinzingen’. In 1999 werd hij door zijn medejournalisten uitgeroepen tot ‘Journalist van de Eeuw’. In 2011 kreeg hij voor zijn oeuvre de prestigieuze P.C. Hooft-prijs.

Volgens NRC had Hofland al langer hartproblemen, en overleed hij dinsdagochtend thuis in zijn slaap. Hij wordt in familiekring gecremeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.