#Turkije

Waarom Duitsland opeens ‘de vijand’ van Erdogans Turkije is

01 augustus 2016

De spanningen tussen Turkije en Duitsland lopen opeens snel op. Na de rel over het spreekverbod voor Recep Tayyip Erdogan bij een demonstratie in Keulen, bekvechten de twee landen ook weer over visumvrij reizen voor Turkije.

De Duitse ambassadeur in Turkije werd maandagmiddag op het matje geroepen door de Turkse regering, meldt de Turkse krant Hürriyet. Hij moest daar komen uitleggen waarom president Erdogan niet per videostream mocht spreken bij een demonstratie in Keulen. Daar kwamen zondagmiddag 30.000 Turkse Duitsers bijeen om hun steun uit te spreken voor de Turkse president, na de mislukte staatsgreep.

Turkse media schrijven over ‘Erdogan-angst in Duitsland’
Het Duitse grondwettelijke hof oordeelde echter dat een live-verbinding met Turkse politici een stap te ver ging, tot woede van de Turkse regering. Ibrahim Kalin, woordvoerder van Erdogan, noemde het rechterlijke besluit een aanval op de democratie en de vrijheid van meningsuiting.

Het feit dat het staatshoofd niet kon worden verbonden met zijn fans via videoscherm, de krant "Aksam" dient als bewijs van de "Erdogan angst in Germany". De gehouden in hoofdletters kop luidt "Heil Merkel!"
Ook op de voorpagina van Aksam: een foto van Angela Merkel als Hitler.

De Turkse krant Aksam was minder diplomatiek en zette in koeienletters op de voorpagina dat er ‘Erdogan-angst heerst in Duitsland’. Yeni Akit noemt Duitsland ‘geen vriend meer, maar een vijand’. Er wonen in Duitsland meer dan drie miljoen Turken, overwegend aanhangers van Erdogan.

De Turken stoken het vuurtje maandag verder op door de toekomst van de migratiedeal met de Europese Unie (EU) in twijfel te trekken. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine dat Turkije de deal zal verbreken als visumliberalisering niet snel wordt doorgevoerd. Turkije heeft zich aan de voorwaarden van de migratiedeal gehouden, nu is het tijd dat Europa hetzelfde doet, aldus de minister.

‘Wij laten ons niet chanteren’
Duitsland laat zich ‘in geen geval chanteren door Turkije’ reageerde vicebondskanselier Sigmar Gabriel maandag. Het ligt geheel aan Turkije zelf of visumliberalisering er komt of niet: het land voldoet nog altijd niet aan de 72 voorwaarden die de Europese Commissie stelt. Maar door te flirten met de doodstraf, stelde Gabriel, raakt Turkse toenadering tot de EU enkel verder weg.

Toch haastte een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag om te zeggen dat de ruzie met Turkije wel meevalt. Zo noemt hij het ontbieden van de Duitse ambassadeur in Turkije ‘niets bijzonders en geen reprimande’. Er is slechts sprake van een ‘hobbelige fase’ in de relaties tussen Turkije en Duitsland, aldus de woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.